måndag 15 maj 2017

Ladda upp, ner eller om?

Idag är det den stora laddardagen igen. Ladda kyl och frys, ladda tvättmaskin och torktumlare och ladda kraft för resten av arbetsveckan. Efter de senaste veckornas schema känns det superlyxigt att sluta halv fem på fredag och ha "sovmorgon" till elva imorgon. Nåja, jag har bett om mer timmar, för lönen behöver vi, men det tar på krafterna att jobba sju av åtta dagar.

De lediga sex av sju har blivit fem således och jag är är lika trött och rolig som en igelkott, om lördagarna. Samtidigt som jag vill utnyttja ledigheten till att göra något roligt och (om det ska vara nödvändigt?) nyttigt, så infinner sig inte orken riktigt, vilket gör mig på lite dåligt humör. Så liknelsen med igelkotten stämmer kanske inte lika bra som en nyväckt björnhona, kanske?

När jag jobbar så mycket som jag gjort blir det enkelt att dra ut på alla mina 2.5 stämpeldagar. Rapporterade idag och tänker i mitt stilla sinne att det på ett sätt ska bli skönt att slippa detta, men bara om jag får fortsätta jobba mer än 75%. Någon höjdarlön har jag verkligen inte, trots OB-tillägg på helgerna. Och i juli ska jag bara jobba måndag-fredag...

Å andra sidan får mannen och jag se varann lite tidigare om kvällarna och varje helg. Lite altanhäng och sköna grillkvällar hoppas jag att det blir i alla fall. Jag kanske till och med får vara med och laga maten, det är ju mysigt. Det händer alltför sällan att vi hjälps åt, men återigen, jag är lyckligt lottad som har en man som är duktig på att laga mat.I fredags fick jag helstekta tjocka revben med en jättegod gräddsås. Igår blev det fisk, närmare bestämt skrei och en fin räksås som han gjorde från grunden med egen räkfond och allt. Jag får snart dra mig tillbaka från min ställning som förste fiskkock i det här hemmet, eller dela den med mannen.Idag hittade jag kycklinglårfiléer till halva priset på Willys och dem ska jag hitta på något trevligt med till dagens middag. Jag tänker lite asiatiskt igen, fast med bulgur eller nudlar till eftersom vi hade ris igår. Något som är bra att ha med till jobbet är ju grytor och andra "allt-i-ett-rätter". Det ska vara lätt att värma, helst kunna ätas med en hand och mätta länge.

Vi har slarvat med matlistan på sistone, det tycker jag inte om. Det blir så lätt samma sorts mat alldeles för ofta då. Varierad kost är mycket roligare och vi som är så matglada och i grund och botten mer än pigga och nyfikna på nya matupplevelser, borde faktiskt kunna ta ut svängarna lite mer än vi gör. Det är bara det där med orken. Luften har liksom gått ur oss...

Apropå varierad kost så hade jag tre påsar med kycklingklubbor hem också. De var jättebilliga, så det gick såklart inte att låta bli. Kommer bli kanongott att grilla när det blir tillfälle, tänkte jag. Liksom karréerna av rapsgris (också halva priset), som mannen i och för sig kan välja att laga till var och hur han vill i imorgon, eller frysa in för senare bruk.

Vad har vi mer i gömmorna? Lever, vilket de flesta inte tycker speciellt mycket om. Eller alls. Synd, för det är billigt, nyttigt och lättlagat. En kund tror att mycket av vår (allmänna) trötthet beror på järnbrist numera. Det äts inte inälvsmat längre och de gamla gjutjärnsgrytorna och -stekpannorna används inte som förr. Kan nog ligga en del i det påståendet.

Korrrv har vi förstås i frysen. Vanliga och lite annorlunda. Salsiccia är den senast tillkomna korven, den som jag hade med hem i lördags, men ratade för kycklingvingar när jag var tvungen att laga mat själv. Laga och laga? Jag slängde in en näve vingar i ugnen och värmde dem under tiden som jag kokade tagliatelle och rev ost...Det var gott och ja, jag älskar kyckling! Nu ska jag gå ut i köket och tillaga mer älsklingsmat, vad det nu blir av det hela. Den som lever får se, eller var det så att den som ser, får lever?

Ha en fin vecka och må solen skina på dig!
6 kommentarer:

 1. Lever som är gott och rätt tillagad kan man sitta och äta som tilltugg...mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag nyfiken på riktigt! Tilltugg, hur då? :D

   Radera
  2. Jag lever ju i meze-land där man får in små tallrikar med allehanda mat (tilltugg) när man beställer något med alkohol, t ex vin eller öl.
   Och man kan ibland beställa lever som en av förrätterna vid middag.

   Radera
  3. Spännande! Ännu en anledning att åka till Kreta ;)

   Radera
 2. Vad skönt nu behöver jag inte vara orolig att ni ska svälta men levern får du behålla :-)
  Kram och var rädd om dig <3

  SvaraRadera