söndag 8 oktober 2017

Lookilooki.

Och där tog den ledigheten slut, nästan innan den hann börja, känns det som. Det har varit full rulle på jobbet och jag hade endast en ledig dag av sju. I fredags jobbade jag bara fyra timmar (!) och det var nog tur det, för jag var helt slut. Handlade lite på hemvägen, sedan åkte mannen och jag och hämtade mer förnödenheter i ett par affärer till.Vi köpte krabbor, bland annat, och smaskade i oss två var på kvällen. Det var skönt att bara vara hemma och prata om veckans händelser. I onsdags träffade vi köparna av Eklanda Hage för en samtidig säljar- och köparbesiktning av huset. En trasig takpanna var det enda besiktningsmannen hade att anmärka på. Allt annat fick mannen beröm för.

Takpannan är utbytt nu, för givetvis fanns det några sparade pannor på vinden och det var fint väder idag. Mannen hade ett rep runt magen med mig som motvikt i andra änden, ifall han hade tappat fotfästet. Men allt gick bra och vi har gjort säljarna en tjänst. Nu väntar vi bara på handpenningen...

Vi diskuterar vilka möbler som ska inhandlas och sparas. Det vill säga, jag diskuterar och mannen hummar mest, eftersom vi ännu inte har pengarna att skaffa nytt för. Egentligen tycker jag att vi borde ge oss ut och provsitta soffor och provligga sängar, men samtidigt har jag ingen ork eller tid för det. Jag trodde jag skulle vara ledig tre dagar kommande vecka, men det blev bara två.

Ingen utav dagarna är särskilt lämpliga för ändamålet, då mannen repar ena dagen och den andra dagen är hans kunders sista beställningsdag för veckan och då brukar det ringas en hel del. Vi ska ju inte köpa hem något ännu, men vi kan rekognosera och eventuellt beställa i god tid, för leverans till Eklidsgatan i januari, tänker jag.

Vi diskuterar installation av bergvärme och kaminer. Eller som vi kallar dem, "lookilooki". I alla hus vi tittat på under vårt husletande har jag blivit alldeles till mig och ropat lookilooki, när jag upptäckt att det finns kamin. När mannen använt uttrycket har det dock en annan innebörd, nämligen bastu.
I huset vi köpt finns det två lookilooki, men vi funderar på fler. Kaminer, alltså.

Det räcker utmärkt med en bastu, även om den är liten. Både mannen och jag är i själva verket små smygpyromaner som älskar att elda. Eftersom vi är kloka och ansvarsfulla håller vi oss till att elda säkert i kaminer och öppna spisar. Mysfaktorn är hög när man kan lyssna till knastret av veden och titta på lågorna och glöden en trist och råkall kväll.

Dessutom är det fint att ha värmekällor och möjlighet att laga mat om strömmen går. I köket står det redan en sådan kamin, men vi vill även ha en i gillestugan och i vardagsrummet. Om du har idéer, tips och kunskap i ämnet, dela gärna med dig till oss. Vi har tittat på Conturas lösningar än så länge, men det finns ju fler fabrikat.

Nu börjar jag längta bort och hem på riktigt. Det ska bli så roligt att sätta igång med våra projekt, ty att jobba ihop är vi bra på, det vet vi redan efter köksbygget för fyra år sedan. Denna gången tror jag inte att mannen har en solklar plan i huvudet, och jag behöver därför inte vara tankeläsare. Jag blev arg på honom vid ett tillfälle då, för han förmedlade inte planen så att jag förstod den helt.

Vi löste det och arbetet fortskred utan problem. Kommunikation är viktigt, i alla lägen och situationer, det har vi lärt oss och vi har fortfarande inte haft ett regelrätt gräl, tack vare det och att vi trots allt nästan alltid tänker på samma sätt.

Igår var vi ute på lokal med goda vänner och bekanta. Vi möttes upp på Pustervik där bandet Queen Bee and Zydeco Amigos, i vilket en god vän är medlem, skulle spela. Och det gjorde de! Väldigt trevlig spelning och stämningen var hög, det kan jag lova. En återförening efter 25 år, det är inte illa, så ta chansen att se och höra dem om det blir fler tillfällen!

Mannen längst till höger i bild är Bernt Andersson, känd från Tottas Bluesband, Nynningen med flera välrenommerade band. Henrik Ohlin, Anna-Lena Winter, gästande blåssektionen har jag inte namnet på, men gubben närmast kameran är vår vän Göran Sevenson Svenningsson. 

Maten står i ugnen, det är denna lilla raring som ska mätta oss idag:
Jag hackade ihop en kryddig (förhoppningsvis) blandning av koriander, chili, citronmeliss, limecest, salt och peppar och petade in den under skinnet på lämpliga ställen och saltade och pepprade generöst utanpå. Limen, varifrån cesten kom, åkte in i magen på den lilla pullan ihop med en bit Hot Lemon-chili. Till detta ska vi ha en asiatiskt inspirerad nudelsallad och kanske lite dip-såser.

Sedan ska jag inte göra något annat än att titta på Ebbots Ark och fortsätta på min bok och dricka lite vin, innan jag lägger mig tidigt idag för att orka upp i morgon. Min i hjärnan inprogrammerade "vakna-tid" gäller inte, så det är nödvändigt att ställa väckarklockan innan jag glömmer bort det...

Ha en skön söndagskväll och en god måndag!

3 kommentarer:

 1. Så härligt att läsa om era drömmar och planer men du glöm inte ordspråket "Rom byggdes inte på en dag". Kram och ha en fin vecka <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, jag lovar! Vi ska lägga mycket tid på planering och eftertankar och ta det pö om pö :)
   Kram <3

   Radera