Powered By Blogger

onsdag 11 juli 2018

Snart i mål.

Long time, no see. Tiden går fort när man har roligt. Ja, annars också! Jag vet knappt var jag ska börja i allt som hänt under dessa tre veckor. Bäst att jag hämtar almanackan, för att friska upp minnet. Jaha, det har varit midsommar! Jo, det minns jag allt. En son kom till oss, liksom modern och fadern och bästa Lotta dessutom. Lillasyster M tittade in efter sitt kvällspass på hemmet.

Modern hade med sig potatissallad och nybakt bröd, vi hade skaffat goda korvar på Kustcharken och de grillade vi och åt med sallad till. Trevligt hade vi och kvällen slutade med att sonen fick skjuts hem av den genomsnälla Lotta. Vi gick och la oss relativt tidigt och vaknade utan några kopparslagare eller annat obehag.

Jag hade lovat att jobba på hemmet på midsommardagens kväll, så jag var på plats i god tid för att få min systers rapport av dagens händelser och problem. En tant var lite deppig, så jag tillbringade ganska mycket tid med henne, men det var en väldigt lugn kväll för övrigt och inte så många vårdtagare, så jag tror att det var helt okej. Kollegan klagade inte i alla fall.

På Apoteket har jag jobbat också förstås. Första veckan var ganska lugn, tills torsdagen, då kom bad...gästerna! I (nästan) hela mitt liv har jag bott i de mest uppenbara invasionsorterna som finns på västkusten. Jag har varit garanterad jobb i diverse serviceområden sedan jag var 13 år, på apoteken under mina studieår och därefter praktiskt taget var som helst.

Nu har jag flyttat tillbaka till min födelseort och konstaterar igen, lite till min sorg, att inget har förändrats. Hänsynslösheten är stor, armbågarna är vassa och farten för hög. Oavsett om man är på Apoteket, Coop, Ica eller på vägen. Jag ser "gamla" och "rutinerade" badgäster som funnits på plats i ett par månader redan, sucka demonstrativt i kön på Apoteket.

Om du gått i pension och kan flytta till "idyllen" Bovallstrand till exempel i maj/juni, för att koppla av och låta ron infinna sig, varför får du tillbaka storstadsbeteendet i kön i vår lilla Icabutik, eller när du ska hämta ut dina mediciner? Varför sucka och stöna när det till och med visar sig att det är för tidigt att hämta ut dina mediciner inom högkostnadsskyddet? Hur kan du med det?

Varför har du mage att gnälla över att soptunnan inte töms, för att du inte vill/orkar lägga lite tid på att källsortera. Jo, för att du betalar en schablonsumma du tycker är för hög för några månaders utnyttjande. Du tänker inte ett ögonblick på att vi som bor här betalar hela året om för att du ska få den service du tycker du förtjänar för att vistas här under en begränsad tid.

Till yttermera visso betalar du inte någon som helst skatt för din fastighet i den kommun du begär och kräver full service i. Jag trodde i min okunnighet att alla badj... hrm, sommargäster betalade vatten till exempel efter den förbrukning de har enligt en mätare. Min kollega sa att i grannkommunen är det enligt en schablon och således struntar de fullständigt i bevattningsförbud och ransoneringar.

Jag kollade upp detta och kan konstatera att Sotenäs kommun har samma policy som Tanums. Inte många så kallade delårsboende källsorterar, vilket har till följd att soporna inte hamnar på därför avsedda platser när egen soptunna är full tre dagar före aviserad tömning av avfallskärl på adressen. Jag kan fortsätta hur länge som helst, tyvärr.

Idag när jag skulle besöka vår lilla fiskaffär stod det två parkeringsvakter och skrev ut böter för väldigt många fel- och långparkerade bilar, trots generösa villkor. Hämta en parkeringsbricka på Ica och gör dina ärenden. Lämna bilen hemma om du ska åka ut på sjön över dagen. Hur svårt kan det vara?! Inser du inte att lokalbefolkningen kanske väljer att ha semester efter att du åkt hem?

Vi behöver fortfarande handla vår mat och precis det, för att slippa stressade stadsbors suckar för att vi veckohandlar, för det är så man gör här? Vi använder inte bilen i onödan, vi tänker en, två och tre gånger innan vi åker någon annanstans än till jobbet, vilket ger oss vår inkomst. Alla andra utgifter, oavsett om det är transporter, inköp eller nöje övervägs och kalkyleras noga.

Det gäller att kombinera nytta med nöje, om det är möjligt. Under de år jag bodde i Eklanda och använde bilen för att handla, såg jag till att göra alla nödvändiga inköp samma dag och helst bara en gång i veckan, för så har jag levt hela mitt liv, i detta "semesterparadis" där det kostar att bo, och kanske måste kosta att bo och leva, oavsett om det är på hel- eller deltid. Framför allt det senare kräver kanske en viss eftertanke, om vi ska vara ärliga?

För alla som undrar hur det går med min kära svärmors flytt, och hur galen jag än kan bli på hennes idiotiska idéer och krumbukter så älskar jag henne, kan jag meddela att om två veckor är vi i hamn. Måste vara i hamn, och om så både svägerska, mannen, Bengan och jag kommer att knäcka oss på köpet, så ska det ske senast 22:e juli.

Det ser relativt lovande ut, om vi bara kan få henne att inte somna på barpallen fler gånger, och stupa i golvet som en följd därav, eller själv ta sig an städning av källarvåningen. Tja, mer än såhär kan jag näppeligen rapportera, det har handlat om flytt, jobb, flytt och jobb de senaste veckorna och ett tag till, men jag har hopp om att det blir lugnare, även om allt är relativt, till hösten.

Inte blev detta inlägg vad jag utlovat i form av bilder på vårt eget boende och pyssel, för det känns som om det är är av underordnad natur och får anstå till, just det, senare. Vi har andra prioriteringar och dessa får gå före eget välbefinnande och bekvämlighet ett tag till. Det vi unnar oss själva, åtminstone emellanåt, är god mat. Till exempel detta:




Auf Wiederschnitzel, från en ledbruten, trött och nästan, men bara nästan, fullfjädrad flyttkarl, två med mannen. Tre med svägerskan, vi får inte glömma hennes insats de senaste veckorna!




2 kommentarer:

  1. Oj oj full fart. Du vet vad du inte ska glömma va? Å du tyvärr så tar nog väldigt ofta storstadsbor med sig sitt beteende vart dom är flyttar/reser. Kram <3

    SvaraRadera
  2. Sommargäst lilla fiskeläget Baskemölla, Österlen, för ett antal år sedan: "Det är verkligen synd att inte affären finns kvar så man kunde köpa mjölk och bröd." Och vad skulle affären leva av de andra 11 månaderna? Och var ska du köpa alla andra varor - jo, givetvis i stora butiken "i sta'n" (dvs Simrishamn). Visst har de konstiga tankegångar, de där gästerna....
    Ingen skatt för fastighet i den kommun fastigheten ligger - har man tagit bort fastighetsavgiften? Den kom ju efter fastighetsskatten (som gick till staten) och gick till kommunen där fastigheten låg.

    SvaraRadera