söndag 29 januari 2017

Kandidaten.

Idag ska jag göra ingentingen igen. Mannen laddar slökokar'n med allt en gulasch ska innehålla, så jag ska inte ens laga mat. Det gjorde jag däremot igår. Köttet blev tyvärr aldrig så mört som jag ville, men "Oxkött i röd sås" smakade gott ändå. Vi satsade på orientaliskt tema och började med snabbgravad lax i japansk soya.

Till laxen serverades Nottage Hill.

Den var riktigt god! Alla varianterna vi hittills gjort är suveräna och rekommenderas varmt! Den enda vi inte gjort än är apelsinkryddningen, men den ska också provas. Här hittar du tillvägagångssättet och de olika smaksättningarna. Enkelt och så gott!

Till efterrätt blev det en fruktsallad med mango, blodapelsin och granatäpple, samt blodgrape-sorbet. Friskt och gott med ett glas Chateau la Varière till. Det är lite svårt att välja viner till asiatisk mat, men personalen på Systembolaget är så himla duktiga och det är ju för väl att de finns där när man blir osäker. Speciellt med tanke på vilka gästerna var...

I ärlighetens namn var det bara vinet till laxen som vi var osäkra på, till grytan hade jag redan klurat ut att Prohibition skulle vara utmärkt. Dessertvinet var i och för sig en chansning, men den gick hem och det är ju kul att vår dryckesexpert till vän faktiskt inte provat just det tidigare.

Vi hade glädjen att få besök av min svärdotter igår också. Hon och hennes syster hade varit i Falkenberg där systerns bowlingteam vann stort över ett annat lag. Större delen av familjen Hermansson är eller har varit elitspelare och är välkända i dessa sammanhang. Det blev en kort visit, men det är bättre än ingen alls.

Det är så trist att min son och hans fästmö bor så långt bort, det är svårt att hitta tillfällen att hälsa på. Skiftarbete och helgjobb gör det ännu svårare, såklart. Förhoppningsvis får vi alla semester i sommar åtminstone, och då borde det gå att träffas och umgås några dagar i alla fall.

Mannen fyller år om ett par dagar och planen var att åka till Bovall då, men vi får se hur det blir med det eftersom Mayzan inte är i form. Vi får ringa veterinären i morgon bitti och kolla upp den där bulan på magen. Det känns inte okej att utsätta henne för en biltur om hon inte är helt frisk. Det brukar inte vara populärt, även om vi har infört pensionärskörning då vi insåg att höga varvtal påverkar hur de mår under färden.

Det blir en lugn och stillsam söndag med korsord och bokläsning. Jaja, lite tvätt också om sanningen ska fram. Tidig läggdags ska det också bli, eftersom mannen ska på kandidatundersökning imorgon (och jag har ett kampanjbyte att ta hand om tillsammans med chefen). Jag tycker det är mycket positivt att det blir en grundlig genomgång av mannen och hans andnings- och snarkbesvär.

Ingen av oss sover särskilt bra och mannen är påverkad av sömnapnén. Ibland blir det nästan slagsmål i sängen när jag försöker få honom att andas. Jag förstår att han blir irriterad av att jag möblerar om hans armar, kuddar och huvud. Då gäller det att snabbt retirera när armarna går som väderkvarnsvingar. Själv hade jag blivit vansinnig om någon petade på mig när jag sover.

Han är med andra ord inte lättväckt, det går inte att tala honom tillrätta precis. Inte förrän jag tar till brösttonerna och skäller och hur kul är det? Varken att vakna till eller att behöva göra. Jag får svårt att somna om när jag blivit så frustrerad att jag måste skrika. Då är det, relativt sett, enklare att fysiskt ändra ställning på honom och dra sig tillbaka till egen planhalva med öronpropparna på plats.
Visst kan jag flytta in i gästrummet, men jag sover inte bättre där. Därför hoppas jag verkligen att han får adekvat hjälp för det är lika nödvändigt att sova bra som att andas fritt och lätt.

Ha en fortsatt skön söndag och var rädd om dig och din omgivning!


4 kommentarer:

 1. Hoppas att det fixar till sig med mannen så att han får hjälp för det där låter ju inte bra ... för någon av er. Jag håller tummarna!
  Önskar dig en fin vecka med en varm kram <3

  SvaraRadera
 2. Sova med snarkare kräver snarkskena. På snarkaren, alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir väl minst en sån, om cpap inte kommer på tal också. Hoppas det inte tar alltför lång tid med mätningar och beslut bara :)

   Radera