söndag 9 augusti 2015

Baravaratill. #bloggswe

Är hemkomna från vårt andra hem. Vi har haft det så skönt och gjort sådant som borde gjorts för längre sedan. Den där promenaden runt mina gamla hoods och lekplatser, att bara ägna oss åt varann och att ta det lugnt. Landa lite grann. Det behövde vi. Hittade fina spillbitar av kotlett på CityGross, på vägen upp och de grillades efter promenaden och bergsbestigningen.

Vy från Korpåsberget, där jag växte upp strax nedanför. 

I det gråa huset uppe till höger bodde jag och min familj.
Vi klättrade upp för trapporna till toppen av berget för att mannen skulle få vidga vyerna.
Av Bovall, alltså...
Idag bestämde vi oss för att jaga svamp, vilket gick bra, trots att vår skog hade skövlats till stora delar. Det blev till att trampa nya stigar och använda lokalsinnet efter bästa förmåga. Och visst fann vi vad vi sökte, Till min stora förvåning och besvikelse visade sig alla små fina exemplar av Karl-Johan och andra soppar vara maskstungna och ankomna.

Förra året fångade vi stora och präktiga svampar, knappt rörda av insekter och andra kryp. Hur kan det bli så? Men det blev ganska mycket kantareller, vilket vi knappt hittade alls förra året. Klockan var tre när vi kom tillbaka till bilen. Frågan var huruvida vi skulle rensa klart i skogen, eller åka hem till katterna. Svaret ser du här:


Det bar av i en hast efter vätskekontrollen och middagsplanen var solklar, liksom dagen. Kalvbiffar (hämtade från CityGross vid annat tillfälle), potatis och svampsås. Det blev en blandvariant, med kantareller, taggsvamp och Karl-Johan och björksopp. Resultatet ser du här:


I en svampgrupp vari jag är medlem, var det en medlem som frågade en smaksak idag. En admin verkar vara en fullständig messerschmitt och dissade andra medlemmars användande av olivolja vid tillagning av svamp. Han grundade det på att olivolja inte tål höga temperaturer och aldrig kan användas för stekning. En kock sa att hon gärna använder en blandning av nämnda olja och smör.

Admin envisas med att mästra på olika sätt och till slut kan jag inte hålla mig, utan påpekar att smakfrågan var den viktiga, samt att stilla undra hur människorna runt medelhavet kan tänkas tillreda sina svampar. Jag tror inte jag blir så långvarig i den gruppen, men det gör inget för det finns andra.
Däremot är jag bekymrad över The Group. Den tycks tyna bort och dö.

Inget engagemang, inga tokigheter, inte ens allvar. Det enda positiva är att det dragits igång en ny platespotting-lista. Det behövs kanske en gräff för att sparka liv i groupen igen. Sist vi gräffades var på Tyrolen före jul, dessförinnan på vårt kalas, de som kunde och ville. Fast det var ju på semestern och släktingar med då, så det kan inte räknas. Alltså var det på gräfftfesten här, för två år sedan...

Fast det var nog inte sant, det måste ha varit på glöggminglet vi hade den senaste riktiga gräffen. Också hemma hos oss strax efter köksrenoveringen. Jo, tiden går fort och man har mycket att stå i. Vi ändras och våra vanor är inte desamma som de var tidigare. Familjer växer och minskar, barnen får nya hobbies och även vi vuxna skaffar nya intressen. Livet händer, så krasst är det bara.

I mitt liv innebär det jobb i morgon, inget på tisdag, på onsdag, inte på torsdag, men på fredag och lördag. Om det inte ringer någon och behöver ett snabbt inhopp, förstås. Det är också ett sorts liv, vilket man kan ha åsikter om, men är ändock ett liv. Det var väl därför jag så väldigt väl behövde bara vara, med mannen och i egna tankar denna helg, tror jag.

Sov gott när det blir dags för dig, snart är det hög tid för mig att knyta mig. Sol och frisk luft i större mängd än vanligt tar ut sin rätt. Ta väl hand om dig och ditt liv!
3 kommentarer:

 1. Alltså, jag kan inget om matlagning och svampplockning och sånt, men kan inte det dåliga vädret i Sverige ha bidragit till att svamparna är tradiga? Jag tycker att jag ser det när jag vandrar. Mycket regn och blött - tradiga svampar. Väldigt het sommar - inga svampar eller bara små, små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast förra sommaren var det ovanligt varmt och då borde inte svamparna blivit så stora och fina. Fast vi hittade ju nästan inga kantareller och knappt ens tratt-diton då. Det är väl som vi säger att lagom är bäst? :)
   Sensommaren kan nog bjuda på mycket gott och trattisarna börjar dyka upp har jag hört, och dem kan man plocka tills frosten kommer och ett tag till. Jag är vid gott mod, har sopp kvar sen förra året :)

   Radera
  2. Den är märklig den där naturen.....

   Radera