tisdag 3 januari 2017

Nyårslöfte?

Idag är jag ledig igen och det känns fint! Mitt basschema är som det ska och det underlättar planeringen av vardagen. Fast det hindrade ju inte att det blev övertid igår i och för sig. Två timmar extra är vanligtvis inte något problem för mig, men när dagen börjar med kampanjbyte klockan åtta och man är på språng i tolv timmar, då är gränsen nära.

Om jag inte hade varit ledig dagen efter hade jag inte gått med på det, för jag har, hör och häpna, ont i ryggen. Jag vet inte varför, men jag har antagligen ovetande gjort något dumt och sträckt mig. Kände av det redan i söndags, och det blev inte bättre av allt bärande igår precis. Tur att det finns Ormsalva och naproxen, det tar udden av det värsta.

Mannen serverade leversauté igår. Han envisas med att säga så, det låter lite godare än -stuvning, antar jag. Oavsett vad det kallas är det en av mina favoriträtter. Kladdigt och lite omständligt att förbereda, men ack så gott! Dessutom är det ofta bra pris på lever så jag brukar satsa på de större bitarna för det är bra lunchlådemat också.

När vi hade ätit letade jag efter kul erbjudanden i annonsbladen från Ica, Willy's och Coop, men blev ganska besviken och gav upp försöket att planera veckans meny. Frågade mannen vad han var sugen på, men han var antagligen för mätt för att vara behjälplig i den frågan. Lite logiskt hade det varit att ha skinka eller liknande idag. Från tunga i söndags, lever igår, borde det bli rumpstek, eller hur?

Men det blir det inte. Det blir skaldjurspasta, för det har varit lite för dåligt med fisk och skaldjur på sistone, om man bortser från julsillen. Eftersom det redan fanns i frysen har jag sluppit ge mig ut i regnet också. Fast jag tror att vi kanske ger oss ut och hämtar lite annat för i morgon ändå.

Återanvänd bild, det blir något liknande idag. 

Jag är fortfarande upprörd över folk som skjuter raketer och sådant i tid och otid, för djurens skull. Och vad är det för fel på dem som siktar mot folksamlingar, barnvagnar och annat? Är de verkligen så dumma i huvudet att de inte begriper hur farliga raketer är? Antagligen. Jag önskar nästan att någon av dem själv blev träffad, då skulle de nog inse att man bör handskas varsamt med dem.

Mayzan var ute och rastade sig mitt på dagen på nyårsafton när ett eller flera stolpskott smällde av ett antal kraftiga raketer sporadiskt under hela eftermiddagen och kvällen så att hon inte vågade sig fram. Mannen var jätteorolig och kunde knappt njuta av nyårssupén. Självklart var även jag orolig, men var mer övertygad över att hon hittat ett bra och säkert gömställe.

Compiz gömde sig under trappan och kom inte ut, inte ens för att äta mat. Då är han vettskrämd! När den katten inte kommer fram till vare sig vår middag eller till rasslet av kattgodisburken, då är det riktigt illa. Jag önskar att raketmarodörerna hade sett hur våra husdjur påverkas, då kanske de hade kunnat hålla sig till midnatt, åtminstone.

Och varför bränner man av raketer mitt på dagen, när man går miste om färgerna och mönstren? Ingen valuta för pengarna där inte! Jag anser att man borde få ansöka om tillstånd för fyrverkerier under andra tider än 12-slaget på nyårsafton och låt oss säga 21 på påskafton. Straffet för otillåtet fyrverkeri borde vara att med ögonbindel sitta på ett militärt skjutfält under övning i två dygn, utan mat eller vatten, förutom två veckors tjänstgöring på hund- och kattpensionat och dryga böter.

Vi som har husdjur kan undvika att rasta hundarna och släppa ut katter som är vana vid att få röra sig utomhus dagligen, om regler fanns för var, när och hur fyrverkerierna får användas. Du kanske har invändningar mot ett förbud, för att man ska ju kunna få fira döva faster Märta, som fyller 90 år och älskar raketer, med ett hejdundrande fyrverkeri på hennes födelsedag?

Det tycker jag också att man ska få göra, med tillstånd förstås och att man förvarnar sina grannar. Jag tror ju inte att vårt bostadsområde på något sätt är unikt med sin FB-sida "Händer det något i Eklanda?", det lär finnas i flera områden. Man kan kan sätta upp lappar i skolan, butiken, vid fotbollsplanen och vårdcentralen med information om hur man tänkt sig det hela. På det viset kan flera få ta del av spektaklet och delad glädje är ju som bekant dubbel. Djurägarna kan anpassa rastning av sina hundar, behandla med lugnande medel och instängning av obstinata katter i god tid innan det brakar loss, på utsatt tid.


Trygga och lugna katter, så har det inte sett ut under nyårshelgen!


Är det omöjligt tro? Inget är omöjligt, om bara viljan finns. Respekt och hänsyn till både två- och fyrbenta varelser kostar så lite i ansträngning, men ger så ofantligt mycket tillbaka. Låt oss bli bättre människor, snällare mot varandra och djuren med start i år 2017! Det är väl det bästa nyårslöftet någonsin och borde vara det lättaste att hålla, tycker du inte?

Ha en fortsatt fin tisdag och en härlig onsdag!
5 kommentarer:

 1. Som du vet är vi åter igen rörande överens :-)
  Skaldjurspasta låter utmärkt efter all jul och nyårsmat.
  Försök ta det lite lugnt och var rädd om dig. Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet :)
   Det smakade inte fågel, pastasåsen var så god att mannen nästan slickade tallriken ;)
   Jag delegerade vissa inköp till mannen, så jag kunde ägna mig åt terapi i köket och tar resten i morgon!
   Och du, tack detsamma! Kram <3

   Radera
 2. Jag tycker att tillstånd låter som en bra lösning tillsammans med ett faktiskt åläggande om att informera i närområdet.
  Tyvärr känns det som att lagstiftningar och förbud ofta blir helt tandlösa, då det inte tycks finnas tillräckligt många poliser överallt som ser till att de efterlevs. Det är absolut inget klagomål på själva poliserna. Jag fattar att de måste de prioritera grövre brott än olagligt raketskjutande och idioter som ständigt kör i mittfilen på motorvägen, men tyvärr skiter ju folk i lagen då och gör som de vill. Sade surtanten :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet, det är dömt att misslyckas, om man inte ser till att polisen får mer resurser (personal). Kan man inte ha störningsjour då? Det finns ju en massa vaktbolag som kan få ta över såna här saker. Om det hade funnits ett krav på tillstånd och info till närområdet hade ju folk ringt ner dem och sen är det bara att se till att straffet blir kännbart.
   Kram från en annan surtant!

   Radera