fredag 24 februari 2017

Vingårdsbesök utan smak.

Nu har jag allt lite abstinens, så det är bäst jag skriver av mig lite. Det är över en vecka sen sist, så jag måste ha haft väldigt mycket att göra. Vad jag har gjort vet jag inte riktigt, men jag har förvisso jobbat alla dagar utom måndag, när jag tänker efter. Fast i tisdags var jag inte på jobbet en enda minut. Då var vi på Ästad Vingård och konfererade. Det var mycket trevligt!

Ästad Vingård
Inte visste jag att det fanns en vingård på så nära håll. Vi fick en guidning av en trevlig ung man, tillika sommelier. Han berättade om druvan, Solaris, och hur det går till på odlingarna, Visste du att man fryser in vinrankorna med is för att skydda mot frost, till exempel? Det låter ju ologiskt, men fungerar som en igloo ungefär.

Lite besviken är jag på chefen som inte ordnade med övernattning, spa och vinprovning. Inte en enda liten smutt fick vi. Lunchen var däremot delikat och kolorna i konferensrummet gick åt som smör. Nåja, vad är väl en bal på slottet? Jag kom hem mycket tidigare än om jag hade jobbat, så det föll liksom på min lott att laga maten och jodå, jag tog mig ett glas vin eller två också.Snabbmat är fina grejer. Torskrygg och räkor fick mannen fiska fram ur frysen, för det glömde jag innan jag åkte iväg i ottan. Medan potatisen kokade fick fisken gå på låg värme i ugnen och såsen kokades ihop. Jag önskar att fler människor insåg hur snabbt det går att laga till fisk. Att det inte är så krångligt alls. Kläm och känn på fisken, dela på den och se om den är färdig.

Man lär sig hur motståndet ska vara när man petar på fisken, efter några försök. Kolla gärna många gånger, ta ut fisken när den känns nästan klar och låt den vila sig i form, speciellt om den ligger i sås, för värmen runt om låter den gå helt klar då. Och som den mesta annan mat mår den bra av att tillagas på ganska låg temperatur, fast utan att det tar längre tid än att göra resten under tiden.

Eftersom jag mest har jobbat ganska mycket trots allt den senaste veckan, har mannen stått för mesta maten. Till exempel fick jag kotlett med en ljuvlig svampsås i förrgår. Igår blev det stekt fläsk med löksås, det är ju så gott att jag glömde fotografera...


Jag drog med mannen ut på en shoppingtur som hette duga idag. Hujedamej, så mycket pengar jag gjort av med! Alla var inte mina, vilket gör att det känns lite bättre... Nej, jag har inte förskingrat något, bara skaffat presenter till en god vän som fyller år. Dessutom har vi fyllt frysen inför nästa vecka. En kokbok åkte visst med i kundkorgen också. Med tillhörande cd. Klura på den en stund!

Det blir fisk idag, det är ju ändå fredag. Jag vet inte vad jag ska göra med långan än, men klockan är inte så mycket än och som sagt, fisk är snabbmat. Tror jag ska fundera på det i duschen jag ska ta innan mysklänningen åker på. Den börjar bli rätt sliten efter 15 år eller något åt det hållet, jag minns inte. Med andra ord shoppar jag inte gärna kläder, det är maten och (kok)böckerna jag vill åt...

Ha en fin fredag och helg, det ska jag!
4 kommentarer:

 1. Trevlig läsning som vanligt vännen och vingården blev jag så klart nyfiken på :-) Ha nu en fin fortsättning på kvällen. Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära du! Rena byggarbetsplatsen nu, men vilka fina stugor med grästak och vackra omgivningar! Ser fram emot att se dina foton därifrån ;)
   Kramar! <3

   Radera
 2. Fläsk och löksås...oj, nu blev det allvarlig abstinens här!
  Ni som är duktiga i köket har så roliga tips. Känna på fisken och ta ut den strax innan den är klar? Jag skulle kunna stå och peta hur mycket som helst utan att kunna avgöra det ena eller andra. Jag fick en idé en gång att lära mig att göra mors köttbuller. Stöp direkt på att hon inte använde mått. "Man vet hur mycket"...nej, det vet inte en hushållsanalfabet. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man petar på fisken och så tar man en kniv och delar försiktigt, ser den färdig ut så minns känslan tills nästa gång ;)
   Eller använd en termometer :)
   Allt "går klart" på eftervärmen om man tar ut det strax innan önskad temp uppnåtts, så blir det så mycket saftigare. Idag ska jag t ex köra en laxsida i 125 grader tills den är 52 grader. Sedan blir den 54 och perfekt att äta :)

   Radera