Powered By Blogger

måndag 16 oktober 2017

Rätt eller fel?

Jo, men visst! Det är måndag, jag är ledig och jag tvättar. För övrigt är jag ganska seg, det blev sent igår. Jag håller nämligen på att förkovra mig i ämnet Beatles. Med få undantag har jag aldrig varit särskilt förtjust i deras låtar, men fick en utmaning av en god vän att börja lyssna på dem på riktigt. Jag började med den skiva som anses minst bra av både vännen och mannen.

Jag lyssnar i bilen, vilket varken den ene eller andre tidigare nämnda älskade människor tycker är särskilt klokt. Man ska tydligen lyssna koncentrerat för att höra nyanser, stämmor och andra finesser. Själv tycker jag att jag lyssnar fördomsfritt och mer tillåtande i bilen, eftersom jag har största koncentrationen på det som händer i trafiken.

Om jag inte vet vad låten handlar om lyssnar jag på melodin och är den tilltalande kommer jag till slut att höra texten och eventuellt ta till mig den. (Stäm)sången och kompositionen är de viktigaste faktorerna anser jag. Jag har ofta bestämt mig lite för snabbt att jag ogillar vissa låtar, det ska jag villigt erkänna, men i bilen är jag inte lika benägen att byta låt, av någon anledning. 

Därför kan en en låt som från början inte tilltalade mig särskilt mycket bli lyssningsbar och till och med favorit, när den får tid att mogna i mig. Hemma blir jag otålig och undrar varför jag ska slösa bort min tid med något jag inte uppskattar på bekostnad av det jag verkligen gillar. Dessutom lyssnar jag inte ofta på musik hemma, för jag behöver tystnaden efter allt skval, brus och röster på jobbet.

Vi har med andra ord inte samma åsikter om hur man bäst lär sig njuta av "ny" musik. Jag började med Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band och fick nästan krupp av flera låtar. Några av dem har jag dock lärt mig att uppskatta, tack vare min hjärntvättsmetod. Vissa är så hopplösa att jag blir arg när jag lyssnar på dem och då bör jag nog undvika dem, speciellt i bilen...

Det är väldigt intressant att lyssna in sig på en grupp som slutade spela ihop redan -70 och verkligen höra vilken influens de haft på andra grupper och artister både då och senare. Tom Petty, till exempel. Många av ELO's tidiga låtar har ju typiska "Beatles-konstigheter" i sig och nej, jag gillade inte dem heller förrän mycket senare.

White Album är en mycket bättre skiva. Den innehåller bara 3-4 låtar som gör mig irriterad, vilket är en klar förbättring eftersom det är ett album med 17 låtar till skillnad från Sgt Pepper som bara innehåller 13, varav titelspåret kommer som en repris och då är den en av de låtar som skaver lite för mycket i mina öron. För tillfället har jag Rubber Soul, Revolver och Abbey Road som favoriter, men det kan komma att ändras under resans (!) gång, det finns ju mycket kvar att lyssna på...

Jag har ju jobbat hela helgen och därför har mannen stått för matlagningen.



Jag fick förvisso undervisa honom i paneringskonsten, ty den bör göras i god tid så att panaden torkar in ordentligt innan man steker spättan (i detta fallet) i rikligt med smör på relativt hög värme. Mannen som efter en traumatisk händelse i bamba, inte varit särskilt glad i remouladsås rörde ihop en mycket smaklig sådan, det var en glad överraskning för mig som älskar remouladsås.



På lördagen fick jag kryddig kyckling med en annan gucka till. Mycket gott det med!



Igår blev det köttgryta, vilken tillagades av R2D2 efter förarbete av mannen. Perfekt mat och metod, när man måste åka till ÅV med hela bilen full av skräp eller gör annat.

Idag blir det torsk som jag fiskade upp ur frysen ihop med ett fång räkor. Hur det slutar vet ingen, men det är två av mina favoritråvaror och det är roligt att laga till och då vill det gärna bli bra.

Ha en fin måndag och vecka!

4 kommentarer:

  1. Nu försvann min kommentar så nu får du aldrig veta att jag inte är någon beatlesdiggare även om dom gjort en del bra.
    Kram och var rädd om dig <3

    SvaraRadera
  2. Jag gillar inte allt av Beatles, men deras betydelse och musikalitet är för mig uppenbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lätt att höra hur andras musik andas Beatles, vilket är bra för oss musikälskare :)

      Radera