onsdag 21 maj 2014

Fick du fikon? #Blogg100

082.
Oj, vad tiden rinner iväg. Snart är vi i mål i Blogg100-utmaningen!
Jag kommer ju att fortsätta skriva även efter målgång, kanske ta semester någon eller några dagar, men det klarar vi nog av? Fast det har blivit lite av en morgonritual, att skriva åtminstone några rader.

I morgon blir det ett senare inlägg, vill jag förutskicka redan nu.
Jag har nämligen inte appen Blogger i mobilen ännu och kommer kanske aldrig ha det, för jag föredrar att skriva längre text på min laptop.
Anledningen till att du får vänta i morgon; är att jag ska åka norröver och vara med på ett möte i eftermiddag, samt köra sonen till dr F i morgon förmiddag, så jag stannar över natten och lämnar datorn hemma.

Igår när jag var på TRR, kom jag ihåg massor jag har glömt. Eller för att uttrycka det annorlunda; jag hade glömt massor jag egentligen minns. Hårddisken behövde bara få en omformatering.
Tyvärr skjuts ju kunskaper undan till bakhuvudet om de inte används någorlunda regelbundet. Lägger dem i träda, kan man säga. Igår handlade det om Word och alla dess funktioner.

När jag studerade på universitetet skulle alla labb-rapporter skrivas i Word och det var inte alltid helt enkelt att skriva kemiska formler, så att de blev godkända av nitiska doktorander.
Det andra, knastertorra beskrivningar av genomförandet, var en petitess i sammanhanget. Det är jag faktiskt riktigt bra på!
Jag har haft nytta av det vid många tillfällen efter avslutade studier också.

Till exempel; när man opponerar sig mot fackpampar, myndigheter,chefer eller andra som klappar en på huvudet och menar att "detta övergår nog ditt förstånd, lilla gumman".
Kan man då svara med ett högtravande fikonspråk och många "svåra" ord, visar det sig esomoftast att det blir ett annat bemötande i vändande post.
Tyvärr måste jag säga, för varför ska den som inte är en "vandrande ordbok", som någon brukade kalla mig, bli sämre bemött i sådana situationer?

Jag svarar härskarteknik, på den frågan. Får du en annan människa att känna sig liten och okunnig kommer den, med största sannolikhet, ge med sig och du vinner diskussionen. Kan man däremot spegla motståndaren, i detta fallet, finns det en chans att utfallet blir annorledes.

Att kunna "tala med bönder på bönders vis, men med lärde män på latin" är få förunnat om man inte är så bevandrad i svenska språket (eller vilket språk som helst), men varför kan inte härskarna anpassa sig till situationen och bete sig humant? Jag tänker på nysvenskar, de med vissa funktionshinder och andra som av olika anledningar inte behärskar byråkratspråk.

Nu har jag kanske erinrat dig om diverse synonymer, som du har glömt att du lärt dig i skolan, vilka kan vara till gagn om du skulle nödgas ta till slikt språk mot någon antagonist.

Jag har ingen aning om vad det blir för mat idag, det är av underordnad betydelse. Lunch med bästa vännen L är alltid trevligt och kvällsmat får bli något simpelt, ity kylskåpet gapar tämligen tomt.

Tillönskar dig en fabulös dag och på återseende!

2 kommentarer:

 1. Jag uppskattar dina ord och ditt språk. Inte var vardag man nyttjar ordet esomoftast! Ligger som ett smultron mot gommen!
  Som ung fick jag ständigt bannor för att jag använde "svåra" ord, men för mig var de ju vardagsspråk! Har sedan dess talat som en bonne för att inte skärma av mig från resten av världen... Och det där med att svara med högtravande språk och fina ord, det funkar utmärkt: då får de respekt för en minsann... Tycker inte om´et men använder mig av det när det behövs. Fridens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för responsen! Ha det gött! :-)

   Radera