fredag 22 augusti 2014

Bokmal och andra fiskar. #bloggswe

Gissa om jag är glad? Mannen tyckte det var dags att jag fick en ny dator, eftersom min gamla vägrar starta, så idag skriver jag blogginlägget på en silverglänsande, pilsnabb, underbar och alldeles egen dator!
Har jag sagt att min man är världens bäste? Själv fick han bara en padda. Och en äpple-tv.
Vi hämtade sakerna på Elgigantens kvällsrea igår och sen satt vi och grejade som barn på julafton.

Omständigheter som jag inte rår på fick ändra mina planer för dagen, men det blir väl fler tillfällen att hälsa på min namne. Sitter och funderar på vad jag ska hitta på istället. Spanar lite efter en ny soffa och diskuterar för- och nackdelar med mannen. Ja, jag stör honom på jobbet. Bara lite...
Min bok har jag också att trösta mig med, så jag överlever även denna dagen.

Och så ska jag ju laga mat, förstås. Fredag är det och det innebär, som du kanske vet om du följt mig ett tag, att det blir fisk. Dagens fångst är spätta. Ur Willy's frys förvisso, men fiskhandlar'n hade så ynkliga exemplar att jag ratade dem. De ekologiska, frysta filéerna har jag hämtat hem förr och de är riktigt fina.
Jag tänker panera dem och servera med räkor, samt en musselsås och ris.

Misstänker att jag kommer att vara Compiz allra bästa kompis hela dagen. Mayzans också, men hon blir ju mätt, till skillnad från hennes bror. Han äter snart sagt allt. Igår tog jag mig en avokado när jag började bli lite småsugen på eftermiddagen och vem sitter och tittar uppfordrande på mig då?


Jag var inte riktigt med på den passningen, men det finns uppenbarligen katter som älskar banan och clementiner också. Till och med kokt blomkål, enligt syster M.

Blomkål är gott och jag äter den gärna rå. När jag pluggade brukade jag göra en tallrik med råa grönsaker och dippa i en guacamole, istället för att laga mat. Lunchlåda hade jag alltid med till skolan, så det räckte gott med en sådan tallrik till kvällsmat. Morötter, blomkål, gurka, blekselleri, kålrot, fänkål och tomater. Ibland hade jag champinjoner med på fatet, bara för att det är så gott.

Fast svampar räknas väl inte till grönsaker precis. Trattkantareller räknas i alla fall som vilt och jag hoppas på att fånga många i skogarna norröver i morgon eller på söndag, beroende på väder och annat. Vi behöver fylla frysen för kommande behov. Till grytorna, mustiga och härliga, till såserna och stuvningarna, samt de goda sopporna som gör att hösten och vintern kan tolereras eller åtminstone överlevas.

Nu ska jag umgås med Elisabet och hennes hov, så med en en förhoppning om att du får en angenäm dag och weekend, bjuder jag adjö och på återseende. Tallyho!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar