Innan jag åker till jobbet ska jag lägga in sill. Det blir en citrus- och chilivariant av tidigare inläggningar. Har nästan alltid lime, citron och chili hemma, koriander finns kvar efter den asiatiska utsvävningen i helgen, så saken är klar! Vi har, efter mycket möda och stort besvär från min sida åtminstone, beslutat oss för att äta julig mat under helgdagarna, men inte ha julbord hemma.
Jag är utan tvivel inte klok. Jag älskar julmat och vill ha julskinka från Lilla julaftons kväll till nyårsaftons morgon. Men mannen är inte lika galen som jag, och det är opraktiskt när vi åker hemifrån. Därför inför vi juliga smaker i måltiderna vi lagar. Saffran och senap finns, rödkål är gott när som helst, apelsiner är användbara och brysselkål kan man ha istället för sallad.
Det finns ingen fullständig plan än, men det blir snabbgravad lax en dag, revben en annan, grönkål kommer att visa sig på olika sätt under flera dagar och fantasin får flöda fritt och kanske föda nya traditioner. En experimentell jul istället för en traditionell väntar således. Jag är inte helt säker på att jag kommer överleva detta stolleprov, men jag är alltid (nåja) beredd att pröva nya grepp.
Gravad lax med goda tillbehör |
Ja, den! Vad trodde du? Jag försöker att hålla denna blogg rumsren och barnsäker. Hittills har jag lyckats ganska bra, under de två år jag varit igång. Här är mitt första inlägg och jag lovar att jag var osäker, nervös och trodde inte att jag skulle få några följare alls. Och här är jag, drygt 600 inlägg senare, med en liten och trogen skara, samt några nya följare.
Tack för det! Det är alltid roligt att få kommentarer, åsikter och synpunkter också, så välkomna med dem. Finns det mattips du vill dela med dig av är jag ytterst tacksam, såklart!
Ha det gott och stressa inte. Säger jag som inte har köpt en enda julklapp än...
PS. Sillinläggningen kommer att baseras på denna beskrivning från förra året:
I en 1-2-3-lag la jag ner följande:
2 frp 5 min-sill
½-1 skivad chili, beroende på styrkan, min var stark!
1 tsk korianderfrön, drygt
4 lagerblad
8 kryddpepparkorn
1 skivad rödlök, stor
Strimlad purjo, några cm.
1 nypa torkat citrongräs
1 skivad citron och cest från en annan.
Lite färsk koriander för färgens skull och för att slippa slänga den.
Som vanligt infinner sig aptiten när jag läst ditt inlägg. Vad gäller sillinläggningar är det något jag aldrig provat på. Nu tror jag också att det skulle bli lite dålig stämning på skiftet om jag började med det. Två av mina arbetskamrater bor på Klädesholmen inläggningar som inte kommer därifrån hamnar inte i god jord.
SvaraRaderaHaha! Jag är gammal "Abbait" så jag förstår precis vad du menar! :D
RaderaSill lägger jag aldrig in och i år kan jag ju inte skylla på tidsbrist i alla fall :-) Vi måste ha skinka på julbordet och hör och häpna den gör jag själv i ugnen ;-) När vi tröttnat på den så tärnar jag resten och fryser in till pytt.
SvaraRaderaHoppas det gick bra på jobbet idag och att du får en lugn kväll utan alltför mycket stök, i alla fall icke önskvärt.
Kram vännen
Jag blir inte alls förvånad över att du gör skinkan i ugnen, det är så man "ska" laga julskinka ;)
RaderaKram på dig!
Man måste inte vara så traditionell, men något som jag alltid gör är grönkålssoppa. I min barndom var det min pappa som lagade grönkålssoppa och gjorde kalvsylta till julbordet. Han hade det med sig hemifrån. Vet inte om det är något bohuslänskt. Han var från Marstrand. Halländsk långkål har jag hört talas om, men jag vet inte som åter grönkålssoppa till jul. Fast det är förstås en kontrast till all den andra maten.
SvaraRaderaGOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Birgitta
PS. Läser alltid dina inlägg med nöje!
Min man härstammar från Halland och därför har vi haft långkål på julafton sen vi träffades. Soppa är alltid gott och på grönkål bör det bli mumsigt!
RaderaVad glad jag blir över dina fina ord, Birgitta! God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig också!
"Eating became a habit" - och vilken god vana det är...i dubbel bemärkelse! :-)
SvaraRaderaEller hur?! :)
Radera