måndag 21 december 2015

Experimentell vs traditionell.

Jag trodde det skulle vara jättemycket att göra på jobbet idag. Det var det inte. Blev ganska besviken, faktiskt. Det kanske är bättre i morgon, jag väljer att tro det. Kort dag och lite "måsten" att göra, så jag hoppas att det inte blir för mycket roliga och julglada kunder förrän jag klarat av dem. Blir jag inte avbruten går det fort.

Innan jag åker till jobbet ska jag lägga in sill. Det blir en citrus- och chilivariant av tidigare inläggningar. Har nästan alltid lime, citron och chili hemma, koriander finns kvar efter den asiatiska utsvävningen i helgen, så saken är klar! Vi har, efter mycket möda och stort besvär från min sida åtminstone, beslutat oss för att äta julig mat under helgdagarna, men inte ha julbord hemma.

Jag är utan tvivel inte klok. Jag älskar julmat och vill ha julskinka från Lilla julaftons kväll till nyårsaftons morgon. Men mannen är inte lika galen som jag, och det är opraktiskt när vi åker hemifrån. Därför inför vi juliga smaker i måltiderna vi lagar. Saffran och senap finns, rödkål är gott när som helst, apelsiner är användbara och brysselkål kan man ha istället för sallad.

Det finns ingen fullständig plan än, men det blir snabbgravad lax en dag, revben en annan, grönkål kommer att visa sig på olika sätt under flera dagar och fantasin får flöda fritt och kanske föda nya traditioner. En experimentell jul istället för en traditionell väntar således. Jag är inte helt säker på att jag kommer överleva detta stolleprov, men jag är alltid (nåja) beredd att pröva nya grepp.

Gravad lax med goda tillbehör
Lutfisk kan vi säkert fynda efter jul, liksom skinka till vrakpris om abstinensen blir för stor. En liten en bara... Man kan ha den till pastasås och gratänger också ju. Åh, jag känner redan hur suget sätter in. Med senap på knäckebröd till frukost. Till röd-, grön- eller surkål. Till surkål kan man ha andra skinkor och salami. Vilket osökt får mig att tänka på denna gamla filmgoding.

Ja, den! Vad trodde du? Jag försöker att hålla denna blogg rumsren och barnsäker. Hittills har jag lyckats ganska bra, under de två år jag varit igång. Här är mitt första inlägg och jag lovar att jag var osäker, nervös och trodde inte att jag skulle få några följare alls. Och här är jag, drygt 600 inlägg senare, med en liten och trogen skara, samt några nya följare.

Tack för det! Det är alltid roligt att få kommentarer, åsikter och synpunkter också, så välkomna med dem. Finns det mattips du vill dela med dig av är jag ytterst tacksam, såklart!

Ha det gott och stressa inte. Säger jag som inte har köpt en enda julklapp än...

PS. Sillinläggningen kommer att baseras på denna beskrivning från förra året:

I en 1-2-3-lag la jag ner följande:
2 frp 5 min-sill
½-1 skivad chili, beroende på styrkan, min var stark!
1 tsk korianderfrön, drygt
4 lagerblad
8 kryddpepparkorn
1 skivad rödlök, stor
Strimlad purjo, några cm.
1 nypa torkat citrongräs
1 skivad citron och cest från en annan.

Lite färsk koriander för färgens skull och för att slippa slänga den.8 kommentarer:

 1. Som vanligt infinner sig aptiten när jag läst ditt inlägg. Vad gäller sillinläggningar är det något jag aldrig provat på. Nu tror jag också att det skulle bli lite dålig stämning på skiftet om jag började med det. Två av mina arbetskamrater bor på Klädesholmen inläggningar som inte kommer därifrån hamnar inte i god jord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag är gammal "Abbait" så jag förstår precis vad du menar! :D

   Radera
 2. Sill lägger jag aldrig in och i år kan jag ju inte skylla på tidsbrist i alla fall :-) Vi måste ha skinka på julbordet och hör och häpna den gör jag själv i ugnen ;-) När vi tröttnat på den så tärnar jag resten och fryser in till pytt.
  Hoppas det gick bra på jobbet idag och att du får en lugn kväll utan alltför mycket stök, i alla fall icke önskvärt.
  Kram vännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte alls förvånad över att du gör skinkan i ugnen, det är så man "ska" laga julskinka ;)
   Kram på dig!

   Radera
 3. Man måste inte vara så traditionell, men något som jag alltid gör är grönkålssoppa. I min barndom var det min pappa som lagade grönkålssoppa och gjorde kalvsylta till julbordet. Han hade det med sig hemifrån. Vet inte om det är något bohuslänskt. Han var från Marstrand. Halländsk långkål har jag hört talas om, men jag vet inte som åter grönkålssoppa till jul. Fast det är förstås en kontrast till all den andra maten.
  GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
  Birgitta
  PS. Läser alltid dina inlägg med nöje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min man härstammar från Halland och därför har vi haft långkål på julafton sen vi träffades. Soppa är alltid gott och på grönkål bör det bli mumsigt!
   Vad glad jag blir över dina fina ord, Birgitta! God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig också!

   Radera
 4. "Eating became a habit" - och vilken god vana det är...i dubbel bemärkelse! :-)

  SvaraRadera