måndag 6 februari 2017

Fack.

Lediga dagen, som jag har längtat! Det har varit ganska livligt på jobbet, fast inte värre än att jag hann med att göra hållbarhetslistan klar med hjälp av kollega M igår. Söndags eftermiddagarna brukar vara relativt lugna. Då verkar det trots allt som att folk har ett hem att vara i. Eller någon annans, kanske. Familjemiddagar är trevliga...

Jag tycker det är väldigt mysigt att komma hem efter jobbet och bli serverad den ena goda middagen efter den andra. Mannen, även kallad ljusmannen av mig, tänder ljus överallt och lagar mat som svamprisotto och salsiccia i fredags till exempel.Det var sting i den korven kan jag meddela! På lördagen fick jag svampfylld cannelloni med tre sorters ost i gratängsåsen, Gott och mäktigt, tur att det var lite mer kväll än vanligt kvar innan läggdags, om du förstår vad jag menar...Det kunde ha blivit vegetarisk lördag, men mannen tyckte det behövdes lite finchips till och vem är jag att misstycka? Igår blev det lammkotletter, hasselbackare och god sås, enligt mitt förslag och som vanligt levererar mannen!Jag inventerade frys och kyl innan jag åkte till affären. Konstaterade att det finns mycket där som kan användas kommande vecka, så jag behövde inte hämta så mycket, vilket plånboken tackar för.

Började dagen med att rapportera till a-kassan, så på torsdag senast kommer ett litet, men högst välkommet bidrag till hushållskassan och räddar helgen. Snart är mina a-kassadagar slut och då får jag välja mellan att säga upp mig och söka jobb på heltid, eller att finna mig i att ha ett deltidsjobb med allt vad det innebär.

Det känns sådär att få detta meddelande sista november:
"Du arbetar på deltid och får arbetslöshetsersättning för din arbetslösa tid. Din rätt till ersättning i kombination med deltidsarbete är begränsad till 75 ersättningsdagar. Din ersättningsperiod omfattar 300,00 ersättningsdagar (450 för den son har barn under 18 år). Hittills har du fått 82,5 ersättningsdagar. Av dessa har 55,5 ersättningsdagar betalats ut för veckor som du har deltidsarbetat När din ersättningsrätt vid deltidsarbetslöshet upphör har du följande alternativ: Du kan fortsätta att arbeta deltid utan arbetslöshetsersättning. Du kan sluta ditt deltidsarbete för vara arbetssökande på heltid till dess att du har förbrukat dina 300/450 ersättningsdagar. Om du slutar ditt arbete med anledning av att dina deltidsdagar är slut blir du inte avstängd från ersättning om din inkomst från deltidsarbetet är lägre än ersättningen från oss. Avstängning är annars den vanliga konsekvensen för den som väljer att sluta ett arbete."

Facket menade på allvar att dessa regler skulle tvinga arbetsgivarna att anställa deltidsanställda på heltid. Vilket skämt! Arbetsgivarna har väl aldrig i hela historien ansett sig ha ett ansvar för att fotfolket får en vettig lön och pension? De vill hålla nere personalkostnaderna till varje pris och helst inte betala övertid heller, vilket de löser med att inrätta deltidstjänster och mertid.

Det pratas om deltidsfällan i samband om pensionen, men händer det något? När det inte finns tjänster som innebär heltid, då kommer man aldrig ur den. Vilka grupper är det som drabbas? Kvinnorna och det fåtal män som jobbar inom vård och omsorg och redan har usla löner. För låga för att ha råd med privata pensionsförsäkringar eller -sparande...

Det finns många andra branscher förstås, där deltidsarbete är vanligt. Handeln, givetvis och du kan säkert lägga till fler själv. Min bransch är en kombination av vård och handel och jag påstår att det kanske finns två av tio som innehar en heltidstjänst. Vissa har deltid utifrån eget val såklart, men de flesta får helt enkelt "nöja" sig med deltid, jag själv inkluderad.

Vad görs åt detta? Jo Unionen försöker begränsa hur arbetsgivaren utnyttjar mertiden. Under en fyraveckorsperiod får vi inte ligga mer än +/-4 timmar i schemat. Då svarar arbetsgivaren med att inte lägga schema för längre tid än just fyra veckor och hur ska vi då kunna planera våra privatliv? Visserligen får vi ut mertiden i pengar på detta sätt och det tycker jag själv är helt riktigt, men det finns ju de som vill kunna välja ledig tid istället...

Jag ska inte uppehålla mig vid detta längre idag, jag blir bara irriterad och arg. Det finns tvätt att ta hand om och mat som ska lagas. Fisk hittade jag i frysen, kolja närmare bestämt, under min inventering. Jag har velat fram och tillbaka med vad jag ska göra med den, men det blir nog en gratäng med fänkål och andra grönsaker, samt musslor. Tror jag i alla fall.

Ha en fortsatt fin måndag och vecka, glöm inte bort att ta hand om dig!
4 kommentarer:

 1. Ja du vet ju vad jag tycker om fack, arbetsförmedling, A-kassa och annat ... om det tycker jag inte :-(
  Jag kan inte fatta att du "bara" jobbar deltid för jag tycker att du jobbar nästan jämt.
  Var rädd om dig vännen! Kram och ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fick kämpa med mig själv en lång stund för att inte skriva f*ck istället :)
   Jag tror det beror på att när jag jobbar så är det sex av sju dagar, sedan är jag ju ledig sex av sju, men över två veckor...eller äsch, jag vet inte :D
   Kram <3

   Radera
 2. Jag förstår inte fackets resonemang att arbetsgivare ska tvingas inrätta heltidstjänster. En arbetsgivare måste se till lönsamhet och att uppnå sitt mål, dvs vinst. Det är sådana här saker som politikerna ska rätta till, dvs systemfel i form av regler som slår galet, istället för att "skapa nya jobb" vilket ingen politiker någonsin lyckats med för i så fall hade arbetslöshet inte funnits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det faller på sin egen orimlighet ju.
   Jag ger inte mycket för vare sig politiker eller fack, men det vet du redan :)

   Radera