måndag 9 november 2015

Borsten? #bloggswe

Tillbaka i vardagen igen då. En formidabel helg har vi haft. I fredags åkte vi till S/S Marieholm, aka Bluesbåten och lyssnade på gode vännen 7-son och de andra i bandet "Harvest". Jag är inte överdrivet förtjust i Neil Young, men gillar deras tolkningar av låtarna. Jag satt förstås och studerade basisten, eftersom trummisen är "skevhänt" och det är blir bakvänt.

Inte bara därför, så klart. Jag vill ju koppla greppet om basen på rätt sätt, så att säga. Det var riktigt trevligt och även om det var ovanligt liten publik, så hittade fler groupisar och andra vänner dit. Vi hade turen att bli hemskjutsade av Nina också, det tackar vi för! På lördagen vaknade vi ganska långsamt, men kom iväg i tid ändå. Man måste ju läsa GP först...

Hämtade lite mat på vägen, City Gross är ju en magnet. Vågade inte bjuda Lotta på oxhjärta, men oj vad jag har funderat på hur man tillagar ett sådant på bästa vis, utan att röka det. Jag erkänner att jag funderar än, men börjar komma fram till vad jag ska börja med ändå. Slökokar'n ska få göra jobbet. Blir det inte bra, så är det ingen katastrof eftersom kilopriset är under 30-lappen.

Om det skulle gå åt skogen, så utvärderar jag resultatet och gör om och rätt. Tartar låter ju spännande, till exempel. Allvarligt talat, det måste provas innan man ger upp, detta är ju för billigt för att inte utforska närmare. Därför planerar jag att snarast gör mig ärende förbi Torp igen. Om två veckor bör det bli av, om jag kan få med mannen på noterna. Det brukar inte vara något problem.

Det fick alltså bli en köttgryta istället, vilken hann puttra länge. Dottern blev lite försenad, så vi lyckades brassa på gjutjärnsgrytan innan hon och barnbarnen kom hem till oss. Efter lite fika och blyga/småsura miner lekte vi "Hoppaöverwilleisoffan" och "Jagajonnaöverpuffarna" så det stod härliga till och denna mormor'n fick ligga i för att hålla jämn fart.

Roligt är det att ha dem hos sig, men visst blir man trött numera. När mina egna barn var små var det ingen match, men nu är man inte van längre. Det är kanske nackdelen att vara ung mormor, man hinner inte träffa barnbarnen så ofta som man vill på grund av jobb. Bara språkförbistringen tar kraft. Den överkommer man ganska fort tack och lov, med fantasi kommer man långt.

Kvällen efter att barnen åkt hem, blev lång och gemytlig, som alltid när Lotta är med. Längtar redan till nästa gång! Igår for vi så hem till päronen för att äta kombinerad födelsedags-/Fars dags-middag. Inte för att jag fattar hur det gick till, men min lille pappa har fyllt 70 år, trots att han var bortrest på själva dagen. Lilla mamma har också fyllt, dock inte lika många eller jämna år.

Nästa bemärkelsedag värd att uppmärksamma är min mormors. Inte för att hon är så värst gammal, bara 85. Ja, min ena favoritsyster fyller också år, men så ojämnt att det skorrar.Likadant med en av mina favoritsöner, men han smyger undan även i år. Men nästa år, då vill han ha kalas, minsann! Det skiljer tjugo år mellan oss, så också viljan att fira stort. Vi får se hur det blir...

Mormor, båda favoritsystrarna och en favoritunge var med på middagen hos päronen. Go' mad å möe mad, en kunde tro vi var skåningar hele bunten! Märkligt nog härstammar vi från Småland, på mödernet i alla fall. Inte är vi snåla, men kanske lyser det ekonomiska igenom när vi väljer råvaror till vår matlagning och "guldkantar" både vardag och fest med små medel.

Mannen fick en glad överraskning och fick äta tjälknöl på älg för första gången. Till den fick vi hasselbackspotatis, kantarellsås, blomkål, morötter och små jävla ärter, som vi kallar dem i vår familj. Citronmarängtårta till efterrätt, den kan till och med jag glädja mig över. Jag är ju som bekant inte förtjust i tårtor och sånt, jag tar hellre förrätt. Vilket vi också fick...

Som sagt, go' mad och möe mad, blev det. Idag blev det mer frugalt, men ack så gott det med.

Borsjtj...
Behöver jag nämna att det var billigt som bara den? Här kommer receptet för den som vill prova:

ca 800 gram rödbetor
1 stor morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 stor lök
3 skivade vitlöksklyftor
1 bit vitkål

Strimla alla ingredienser efter tycke och smak. Fräs i olja, i med ett lagerblad, 3 buljongtärningar (grönsaks- eller köttbuljong) och 12 dl kokande vatten. 
Koka till önskat tuggmotstånd, smaka av med salt, peppar, vinäger och/eller citronsaft och servera ev. med en klick yoghurt eller crème fraiche.


Jag glömde ingefäran som gjorde att det hela lyfte till ännu högre höjder. 1½ msk nyriven till det facila kilopriset 45:-/kg. Oj, så mycket vi kommer ha i maten framöver.

Sovmorgon i morgon, det känns ganska okej efter den tidiga morgonen idag. Nu är det läggdags, sov gott när det blir dags för dig! Återkommer på onsdag, tror jag...
2 kommentarer: