Powered By Blogger

söndag 20 december 2015

Avslöjandet.

Det blev en lyckad trerätters middag igår tycker åtminstone jag själv och det är alltid lika roligt att ha sällskap av vännerna L och G. Jag hade bestämt att ha ett asiatiskt tema för kvällen, så långt ifrån julmat man kan komma liksom. Vi startade med en räkcocktail med mango och avokado.

Chili, purjo, paprika, koriander och en lime/apelsindressing med fisksåssälta
Själva varmrätten bestod av tunna revben, det var dem mannen åkte och hämtade eftersom vi helt glömde bort dem när vi var i affären i fredags. Jag förkokade dem med lök, vitlök och morot och penslade dem sedan med en blandning av honung (jo, faktiskt), sriracha, lime, ostronsås och färskriven ingefära och ställde undan dem i ugnen tills det var dags att grilla på dem.



Lite nyttigheter bör man ha i form av grönsaker, så jag stekte vitkål, broccoli, rödlök och morot i lite matolja och smaksatte med lite sesamolja och ostronsås. Fyra dipsåser hade vi, varav två var eget hittepå och två köpta. Black pepper sause och sweet chilisås  är inget jag bemödar mig med att tillverka själv, nämligen. I alla fall inte än.

Dippedippedipp-tapp
Den ena hemsnickrade varianten var helt enkelt japansk soya med lite vitlök, sesamolja, chili och koriander. Den andra var av lite sötare art med honung (igen!), ingefära och en aning sriracha. Ostronsås, sesamolja, fisksås och japansk soya är mina ständiga följeslagare i köket och numera även srirachan. Och sherry förstås, men den använde jag inte igår.

Eftersom vi hade gäster ville jag bjuda på efterrätt också, som sagt. Det är inte min paradgren, men jag lyckades riktigt bra med chokladfondanten trots att det var första gången. Inte så svårt alls i själva verket, om man håller redan på tiden. Det värsta som kan hända är att det blir muffins av det i sådana fall och det är ju inte så dumt det heller...

Mango, apelsin och havtorn  fick gotta till sig med lite aprikossprit och chili, jodå lite asiatiskt touch även här
Vi blev mätta allihop tror jag. Om det mot förmodan var någon som inte blev det, får vederbörande skylla sig själv, för det fanns några ben kvar när vi städade undan i köket i natt. Idag gör vi inte många knop, tvättmaskinen gör det åt oss. Jag jobbar två dagar denna veckan och behöver fräscha upp arbetskläderna innan dess.

Vårt största problem just nu är att hitta på vad vi ska äta till middag. Vi glömde ta fram något ur frysen efter disken igår, vilket är så irriterande orutinerat och samtidigt så oerhört disciplinerat att ställa tillbaka alla rena glas i skåpen före vi slocknade. Kanske får vi inspiration av den brittiska versionen av "Historieätarna", ett hysteriskt roligt program på History Channel.

Ha en skön söndag och var rädd om dig och din omgivning!

6 kommentarer:

  1. Vilken tur att vi klarat av dagen middag här för oj vad jag hade blivit hungrig annars :-) Klart att gästerna måste ha blivit både mätta och belåtna efter en sådan fantastisk middag.
    Här har vi alltid några bunkar med köttfärssås eller något annat som man kan ta fram i "krissituationer" för jag måste erkänna att det händer här också ibland att vi glömmer planera för mat.
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja haha, jag hittade en pyts med frikadeller i tomatsås som räcker till oss båda :)
      Kram vännen!

      Radera
  2. Låter fantastiskt gott. Nu får jag nog gå och se vad jag kan hitta i kylen efter detta aptitretande inlägg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du hittar något gott! :)
      Kram!

      Radera
  3. Engelska Historieätarna slår den svenska versionen/kopian med hästlängder, tycker jag!

    SvaraRadera