tisdag 1 december 2015

Bojkott.

Fick kaffe och GP serverat på sängen av mannen idag igen. Jag borde kanske inte sovit så länge, men behövde det nog ändå. Hade förvisso sovmorgon igår också, men då ställde jag klockan på åtta i alla fall. Jobbade 12-19.15, så jag kunde ta det lugnt. Mannen stod för kvällsvarden såklart och det blev en pastagratäng med rökt bog (billigare än skinka) och broccoli som var jättegod.Idag bakar jag bröd med vår nya köksassistent. Den har visserligen trettiofem år på nacken, men fungerar utmärkt fortfarande. Den ömma modern överantvardade sin trotjänare i vår vård, emedan den lika ömma Mormodern gjort detsamma med sin inte lika gamla assistent. Inte till oss då, utan till nämnda moder. Mormors hushållsassistent är bara tjugofem år...

Mycket var bättre förr, det måste man medge. Speciellt maskiner och apparater av olika slag. De var ämnade att hålla länge, helst livstid. Numera verkar det finnas inbyggda komponenter i varenda elektronisk tingest, vilka effektivt ser till att de slutar fungera efter fem år. Maximalt. Slit och släng är inte politiskt korrekt i dessa dagar, men hur ska man få bukt med dessa uppenbara sabotage?

Ta bara en dator som exempel. Hur ofta måste man byta en laptop för att den plötsligt inte vill starta? Mannen han bankat igång sin ett antal gånger, men nu går det inte mer. Min förra laptop gick sönder förra året, inte mer än fem år gammal och jag fick en ny av mannen. Jag är tyvärr inte i den positionen att jag kan återgälda den generositeten, så han får stå ut med sin padda.

Jag vågar påskina att det inte hjälper att bojkotta ett fabrikat, för det finns för många andra och alla gör likadant. Till yttermera visso är vi så beroende av att vara uppkopplade hela tiden, vilket gör att branschen  inte är intresserad av att skapa hållbara och långlivade apparater. Slit och släng, som sagt.
Men det känns inte rätt.

Om jag är nöjd med min mobil/laptop/TV och inte "måste" ha bästa/snyggaste/senaste, ska jag då vara nödd och tvungen att byta bara för att den är programmerad att hålla precis så länge som garantin gäller och knappt ens det? För garantier har så många kryphål och undantag att det knappt går att starta utensilierna utan att göra fel...

À propos garantier. Jag funderar på om det är värt att byta bil, när femårsdagen för min lilla Pärla börjar närma sig. Renault tycker det, för de skickar brev med rabatter på olika modeller och erbjuder 10000 extra vid inbyte av min. Jag är frestad, det måste jag tillstå. Skattebefrielsen upphör nämligen också, samtidigt med garantin. Sen är det ju det där med automatväxlad eller "riktig" bil...

I stadstrafik är det oerhört komfortabelt med automatlåda och man slipper riskera kramp när man fastnar i de evinnerliga köerna i rusningstrafiken. Jag har kört mannens bil tillräckligt många gånger för att bli frälst, jag får erkänna det. Men den extra kostnaden för en dylik automat synes mig ohemul. Detta må stötas och blötas med mannen och andra bilkunniga innan jag gör slut med Pärlan.

För övrigt blir det soppa till middag, då har man nämligen en riktigt bra ursäkt att äta nybakt bröd. Jag ska laga en broccolisoppa med inslag av brysselkål som blev över en annan dag. Så får det bli, det ska inte slängas något ätbart heller, tycker jag. Vegetarisk tisdag således, det är mycket roligare än att göra som "alla" andra och spisa köttfri mat på måndag.

Jag lär återkomma redan i morgon med "Dagens rätt", ty i ett svagt ögonblick jag anmälde mig till "blogg 24", vilket föranleder dagliga inlägg ända fram till julafton. Den utmaningen antog jag förra året också och jag vill ju inte vara sämre i år. Fast frågan är om jag tagit mig vatten över huvudet, trots allt. Nå, det visar sig och jag ger aldrig upp utan att ha gjort ett ärligt försök. Eller två-tre.

Jag ska titta på Julkalendern ikväll eftersom jag gillar företeelsen som sådan och är ytterligt nyfiken på hur paret Haag/Lundgren tar sig an uppgiften. Det "rasas" över sexualundervisning i skildringen av 70-talet har jag läst. Jag undrar vilka som rasar och vill bojkotta. Var de inte med då, bör de upplysas om tidsandan för att inte (för)bli totalt historielösa.

Hur bebisar blir till är alla barn nyfikna på oavsett vilken dekad vi befinner oss i. Och jag tror för all del att många föräldrar drar en lättnadens suck om de får lite hjälp på traven, så de inte trasslar till det i onödan. Det är ganska obegripligt tillförne hur det går till, så låt barnen ta det i sin egen takt och efter egen förmåga, samt svara enkelt och bara på det de verkligen frågar efter.

En fråga som rimligen borde komma är: "Vad är en slida?" Enda svaret är att det är detsamma som snippa, vilket tydligen är det vedertagna ordet nuförtiden. I min familj, när mina barn var små kallades det kvinnliga könsorganet för "muff". Det tycker jag är gulligt och rart, och föredrar det framför snippa, men så är jag ju tämligen ålderstigen av mig, sannolikt.

Ha en fin 1:a december, med eller utan Julkalender. Ta inte allt så gruvligt allvarligt, ha så roligt du kan och njut av de fina stunderna!

8 kommentarer:

 1. Härligt inlägg! Är också med i Blogg24, där hittade jag ditt blogginlägg. Försöker alltid kommentera så många andra bloggar jag bara hinner när jag är med i en bloggutmaning, det är ju liksom det som är meningen med bloggutmaningarna.
  Det lät gott med Brysselkål och Broccolisoppa! Det måste jag testa att göra.
  Ha en fin kväll!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Kim!
   Soppan blev riktigt god och är så enkel att göra.
   Kram! :)

   Radera
 2. Tack för läsvärt inlägg med många ämnen. Håller med dig om att det är tröttsamt när saker man trivts med slutar fungera. Intressant det här med hur länge man betraktas som presumtiv kund hos bilförsäljarna. Har haft min Skoda i snart 15 år och det är nu flera år sedan de hörde av sig med några erbjudanden.
  Hittade hit via Blogg24 och ser fram emot fler besök.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för dina vänliga ord!
   Det är roligt med utmaningarna i Blogg24 och andra, man får läsa sådant man kanske aldrig hittat till annars :)
   Kram!

   Radera
 3. Tekniken är så himla bra, rolig och användbar så länge den fungerar. Och man inte känner sig lurad av branschen. Min nya mobbe har hälften så stort minne som den gamla (4-5 år) - jag räknade snabbt ut att det antagligen är för att jag ska tvingas köpa till ett sdi-kort..... Man blir lite trött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur?! De suger ut så mycket de kan... Hela tiden!

   Radera
 4. Det är verkligen så trist med den slit- och slängperiod vi lever i nu som människor. Mobiltelefoner t ex, jag säger bara mobiltelefoner, suck, hur kort livslängd har inte de?

  Jag såg första avsnittet av adventskalendern igår. Jag saknade att det inte verkar vara någon sammanhängande berättelse, men det kanske blir det även om det inte kändes så igår. Jag tyckte inte heller om att man gjorde avbrott i berättelsen där barnen berättade. Hur jobbigt måste inte det vara för t ex små barn att bli avbrutna mitt i den lilla berättelsen? Men som sagt, jag ger den fler chanser och hoppas att det är en mysig julkalender i år också.

  Nu är jag jättehungrig när jag läst ditt blogginlägg. Får gå till kylskåpet genast och se vad jag hittar där till kvällsmat.

  Kram och ha en bra kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade dagens avsnitt pga jobb, men ska försöka se så många jag kan framöver.
   Hoppas du hittade nåt gott som stillade din hunger :)
   Kram tillbaka!

   Radera