fredag 12 februari 2016

Fyra små rätter.

Mycket riktigt sov jag länge idag. Ända tills mannen serverade kaffe och tidning på sängen kvart i nio. Visserligen var jag uppe inatt och hade svårt att somna om, men lite förvånad blev jag. Solen sken som aldrig förr och det var väldigt trevligt som omväxling. Allt känns lättare och roligare när solen skiner. Till och med att hämta mat och städa.

Eller, jag har inte städat, det har mannen gjort. Jag har bara laddat tvättmaskinen och bytt lakan. Och förberett morgondagens middag och kvällens fyra små rätter. Min tanke var att hämta pilgrimsmusslor och göra något roligt med dem, men så hittade jag sniglar och då tyckte jag att det var dags, efter 35 års undran om hur de smakar, egentligen.

När jag var barnflicka i Tyskland åt nämligen familjefadern alltid sniglar till förrätt, men jag tackade nej. Dels för att jag nog inte ville verka närig och glupsk, dels för att varmrätterna alltid var rejält tilltagna och det är ju illa att lämna mat på tallriken. Ja, redan då tyckte jag det. En gång i veckan åkte vi alltså iväg på en utflykt och åt på andra restauranger än familjens.

Efter dessa försuttna chanser är det nog så att jag inte haft rätt tillfälle eller sällskap för att prova sniglar i vitlökssmör. Därför slog jag till idag och mannen är förtjust. Det blev även en asiatisk räksallad, bruschetta med rökta musslor och en röra på varmrökt lax (måste ta vara på resterna) med färskost, chili, selleri och cornichons, serverad på endive.Det var "På spåret" idag och det missar vi aldrig om vi kan undvika det. Melodifestivalen däremot missar vi gärna. Det finns alltid något bättre än det. Typ, riksdagsdebatter eller "Farmen". Eller kanske inte, när jag tänker efter. Fast vi kan ju alltid välja en film ur bokhyllan eller på Netflix. Man kan också välja att inte starta TV:n överhuvudtaget, det händer ganska ofta.

Edward Blom har en matfilosofi som jag tycker om, men jag undrar vad han är hög på? Han talar så speedat att jag nästan blir rädd. Är det verkligen bara smör och grädde? Hur mycket fett behöver man inta för att nå det tillståndet? Jag har då aldrig uppnått det stadiet. Blir snarare däst och trött och ganska orolig i magen av för mycket, vad det nu är, så det undviker jag helst.

I morgon blir det är underbar dag med bästa Lottan och ett försök att återskapa ett av mannens matminnen. Jag ska till och med, dagen och besöket till ära, göra en efterrätt. Jajjamän! Senast det hände var väl på nyårsafton och då var det köpt sorbet... Det blir äkta hemlagat i morgon, men vad vill jag inte avslöja nu för vår gäst är en trogen läsare.

Ha en skön start på helgen och ta hand om dig!

6 kommentarer:

 1. ... "och mannen är förtjust", frun då?
  Ha en fin fortsättning på kväll och en toppenlördag. Kram kram å du sov heeeeeeela natten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var gott, men omotiverat dyrt om man säger så... Utan vitlökssmöret hade det varit...platt! :)
   Jag ska göra mitt bästa för att sova hela natten, tar ett glas vin till ;)
   Kram!

   Radera
 2. Sniglar i vitlökssmör var väldigt inne på 80-talet, fanns på alla restauranger med självaktning. Och det var SÅ gott! Så försvann dom, kröp iväg nå'n annanstans och jag har inte ätit det på flera år. Här på Kreta äter man sniglar så jag tänkte att nu så, mums!! Och det var totalt platt. Helt meningslöst. Nu när du skrev om det blev jag sugen igen....
  Jag funderade också över herr Blom igår. Jag undrar om det inte ligger i hans personlighet på nå't sätt. Blyg kanske, retad, hållit sig i bakgrunden...
  Ha en skön helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert en poäng där, Ia. Det kanske är en image...?

   Som sagt, utan rejält med vitlök hade det lika gärna kvittat med sniglar.
   Ha det gott, kram!

   Radera