tisdag 2 februari 2016

Schematisk?

Idag fick jag fatt i mitt schema för kommande två månader. Jag tycker om att veta hur jag ska jobba, så jag kan planera in roligheter också. Ett socialt privatliv är inte heller så dumt, nämligen. Jag vill kunna planera in fler luncher med barnbarn, få mer besök av vänner och andra nära och kära. Jag vill också ha tid att mysa med mannen, förstås.

Där vi bor i närheten av den stora staden Göteborg är utbudet av nöjen stort och ibland vill man ju kunna gå ut på lokal, när ekonomin tillåter. Fredagar är inget bra alternativ om man jobbar på lördag och lördag är inte jättelockande när man jobbat samma dag och mer eller mindre hela veckan. Varannan helg är alltså tänkbara för utgång, men hur ska man då hinna med familjen?

I-landsproblem skulle nog en del kalla det, och jag kan i viss mån hålla med. Mitt schema var en aning nedslående med tanke på alla stängningar jag upptäckte. Mannen får laga mycket mat framöver. Därför är det bra med veckomatsedel, för jag vet ju att hans arbetsdagar börjar tidigt och slutar sent. Senare än min egen om man inte räknar resvägen...

Skönt att ha slökokaren då. Det gör liksom inget om maten står på åtta timmar istället för sju. Billig mat blir det också. Tyvärr verkar många ha missuppfattat vitsen med slökokning/långkok. Högrev, bringor, fläskläggar och sådana styckdetaljer är de billigaste och bäst lämpade för lång tillagning. Kyckling, fisk och filéer av annat slag är finkött och snabblagat.

Fulköttet är ekonomiskt och förvandlas av den långsamma tillagningen till finkött. Tänk på din mammas eller farmors kalops. Hur länge stod den och puttrade på spisen? Fläsklägg är inte heller snabbmat, alltså perfekt för pottan! Ärtsoppan blir god och ogasig i slöisen. Det är inte heller för inte som chiligryta är given favorit bland oss slökokande latmaskar.

Idag bjöd dock mannen på snabbmat i form av en Korrrv Stroganoff. Det är också gott, men ingen av oss skulle komma på tanken att göra det i pottan, på "hög" i två timmar. Inte när man kan göra den på 30 minuter (max) medan riset kokar. Korven blir inte mörare av lång koktid och därför är det helt onödigt. Köttfärssås mår bra av att puttra länge och det ska det däremot snart bli i slökokar'n.

I morgon blir det dock stekt fläsk och blodpudding, men på torsdag blir det rotmos och fläsklägg i à la Potta! Åh, himmel så gott det ska bli. Också. På lördag måste jag få laga mat igen. Jag är inte mig själv annars. Mannen får såklart hjälpa till och hålla mig sällskap. Det är mysigt. Nästa helg kommer bästa vännen på besök, det ska också bli mysigt.

Måste hitta på något spännande/kul/annorlunda tills dess. Eller ska det bli en klassiker?

Nu är det hursomhelst läggdags, så jag får sova på saken. Sov gott och dröm vackra drömmar!

2 kommentarer:

 1. Annars kan du ju alltid baka kanelbullar i pottan för det har jag sett recept på ;-)
  Hoppas att du har/får en fin onsdag, det önskar jag med en kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, jag bakar helst inte och tror inte att pottan nånsin kommer i fråga för bakning :) Men, man ska aldrig säga aldrig, i och för sig!
   Hoppas din dag varit fin också, varm kram!

   Radera