tisdag 27 september 2016

Tjejmiddag.

Så snopen jag blev igår! Ingen ledig måndag, det var länge sen sist, minsann. Men en kollega var sjuk och det kommer alltid så mycket varor på måndagar. För tillfället kommer det mycket mer varor än det ska, vilket är otroligt irriterande, eftersom vi har så ynkligt lite plats. Något har hänt centralt, så beställningarna har varit fem gånger försäljningen.

Hur det kan bli så vet bara IT-nissarna på HK, däremot vet ingen hur det kommer sig att alla lokala min/max försvunnit, liksom hållbarhetsdatum på i princip alla artiklar. Vi lägger alltid in lokala min/max istället för de som föreslås centralt utifrån försäljningssiffrorna. Till ytan är vi nämligen ett litet apotek, men försäljningen är i klass med de bäst säljande stora apoteken.

Den ekvationen går inte ihop, vilket är lätt att begripa. Och eftersom det inte finns plats "bakom" för några varor alls egentligen, är lådorna under hyllorna smockfulla och går knappt att varken öppna eller stänga. Det är inte heller bra, ty det finns vissa varor vilka inte är med i planogrammet som då får en lagerplats i lådan och bör vara lätt åtkomliga. Kaos med andra ord.

För dig som undrar hur det gick med schemaläggningen och timmarna under fyraveckorsperioden kan jag meddela att Apoteket nekar att lämna ut schema för längre tid än fyra veckor för Unionens medlemmar, eftersom de inte vill gå med på att hålla "timbanken" på +/- 0 under samma period. Låter inte det som särbehandling/diskriminering på grund av facklig tillhörighet?

Det är mig veterligen inte lagligt. Jag förstår mycket väl att Unionen vill få bukt arbetsgivare som utnyttjar mertidsarbete som en besparingsåtgärd. Istället för att betala ut mertiden i pengar, så har timmarna lagts på hög för att utnyttjas inför storhelger och så vidare, vilket givetvis gjort att schemat kan bli väldigt oregelbundet och timmarna många, trots att veckoarbetstiden är avtalad till 30.

Jag påstår inte att det är så överallt, men det förekommer. Jag är inte heller överens med förbundet att det ska vara +/- 0 timmar, det kan gott vara +/- 8 timmar över en åttaveckorsperiod, som för medlemmarna i Sveriges Farmaceuter. Eftersom det för de flesta är en helt normal arbetsdag, tänker jag. Någon sorts kompromiss får det bli, för jag skulle uppskatta ett schema på minst 8 veckor.

Mitt nya schema har fått ändringar, visserligen inte några större, dock något irriterande och jag kan inte svära på att nästa månads (novembers) kommer att se likadant ut. Jag kan alltså inte räkna ut om jag kommer att börja 10 eller 11.30 en viss dag om 6 veckor. Behöver jag boka tid hos tandläkare, vilket brukar behöva göras i mycket god tid, måste jag alltså ringa chefen först...

Orimligt, onödigt och som sagt mycket irriterande för alla inblandade. Hoppas att parterna kommer fram till något vettigt utan att facket låter sig ledas i koppel och att Apoteket stävjar missbruket av mertidsarbete för att toppa bemanningen vid behov utan att spräcka budgeten. Bäst jag säger det igen, jag påstår inte att det är så på alla apotek, eller mitt, men det förekommer mer eller mindre.

Nu lite roligare saker, det kan sannerligen behövas. I fredags hämtade vi bästa A på Centralen och inledde vår prat- och myshelg med fiskmiddag. Rödtunga med musslor, pressad potatis och lite grönt på tallrikarna, vitt vin i glasen.Vi pratade tills vi insåg att det nog var dags att sova lite också. Tjejmiddagen skulle gå av stapeln vid fyratiden, så att vi hann umgås ordentligt. Vi började med ostbollar och prosecco, det kom inte med på bild, men receptet på bollarna får du här. De få som inte gick åt under eftermiddagen/kvällen åt mannen upp när han kom hem.Jag hade till slut bestämt mig för ett orientaliskt tema på själva trerätters middagen och att alla skulle hjälpas åt med tillverkningen av densamma. Sagt och gjort. A skalade och delade nektarinerna till efterrätten och C kokade kryddlagen till den och rev ingefära till allt annat. K gjorde raita, dukade och lite annat. G pressade vitlökar till allt möjligt och hackade chili, samt blandade dressingen till räkcocktailen på bilden här ovan.

Själv pekade jag med hela handen för att få ordning på alla tanterna damerna, samt strimlade grönsaker och höll på att glömma göra chapati, ett mycket enkelt tunt bröd som steks i stekpanna. Varmrätten som var en variant av Chicken Garam Masala serverades således med raita, mango chutney, ris, chapati.Två kilo kycklingben åt vi upp, sånär som på fem stycken. Det var bra jobbat, tycker jag. Efterrätten var det ingen av damerna som kom ihåg att fotografera, men den gick också hem. Nektarinerna serverades med mascarpone, en mycket gräddig och len ost som används till tiramisu, till exempel.
Till dessa maträtter passade detta rieslingvin mycket bra och rekommenderas varmt till kryddstarka orientaliska rätter.

Det blev en lyckad kväll för alla inblandade tror jag och gav mersmak, så att säga. En skön blandning kvinnor, samtalsämnen från allvar till trams, högt och lågt, precis som sig bör.

Idag ska det bokföras. Om jag kan lösa problemet med dateringarna. Mannen skulle fakturera sin samarbetspartner, men fick besked om att det inte fanns ett bokföringsår med det datumet. Suck, varför inte då? Vi har ju inte stängt föregående bokföringsår än ju. Nå, medan slökokar'n puttrar precis under kokpunkten, får jag hoppas att jag också håller mig under den...

Ha en fortsatt fin tisdag och var rädd om dig! Du har väl letat fram reflexerna, det mörknar snabbt och i mörkret är alla kattor grå.

11 kommentarer:

 1. Det där med schema och timmar är ju ingen höjdare men det verkar som om ni hade en fantastisk helg du och tjejerna. Trevligt och riktigt gott :-)

  Vilket år försöker ni fakturera på då?

  Ha en fin kväll! Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom på att det är ett datum som passerats, därför måste vi börja med ett nytt bokföringsår. Det borde ju inte vara något problem med, att vi har två öppna för att vi inte redovisa det första. Eller har jag fel?
   Kram tillbaka, vännen!

   Radera
 2. Jag vet inte om jag fattat dig rätt men om jag gjort det så kan man i de flesta bokföringsprogram inte ha 3 år öppna samtidigt. Ska du börja på 2017 så måste du stänka 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Men om jag förstår dig rätt borde två funka? Vi har inte varit igång mer än ett och ett halvt år och ska stänga första året nu.

   Radera
 3. Det brukar vara så att för att kunna lägga upp ett nytt räkenskapsår så måste du avsluta ett. Kör du 2016 nu har en "flik" 2015 så kan du inte öppna 2017. men jag vet inte hur hans räkenskapsår ser ut. Var 2015 det första även om det inte var helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det inte var någon försäljning alls att tala om förrän i augusti 2015 kunde vi välja att ha ett "förlängt" räkenskapsår och valde då till augusti 2016. Alltså ska vi skapa nästa räkenskapsår från första september nu och det ska vara ett år. Då borde det inte bli något problem med datum som sträcker sig över 3 år, väl?

   Radera
 4. Du måste skilja på kalenderår och räkenskapsår. Om jag fattat dig rätt så är ditt första räkenskapsår från och med januari 15 - augusti 16. Nu ska du starta september 16 - augusti -17. Det borde inte vara några problem alls med det ... är det det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, det gick jättefint! Tack för råd och tips! Stor kram! <3

   Radera
 5. Vad bra :-) Bara att jobba på nu då :-)
  Kram kram <3

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken aktiv middag! Du verkar vara en född arbetsledare!
  Det där med min/max är jättebra, vi hade det på vår flex. Det är inte bara arbetsgivaren som utnyttjar plus. Jag har haft "kollegor" som samlat för att ledighet längre fram. I brist på plustimmar kan man sitta av tid eller "glömma" stämpla ut....inte speciellt kollegialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)
   Usch nej, det finns inget värre än maskare!

   Radera