fredag 17 juni 2016

Bålgeting.

Fick sovmorgon idag, mannen tyckte jag behövde det antagligen, för han serverade inte kaffe förrän kvart över nio ungefär. Jag läste tidningen och började med dagens sudoku, men hade nog inte riktigt rätt koncentration för att lösa det, då jag väntade ett svarsmail från a-kassan. Pling, där kom det. Så jag pallrade mig ur sängen och loggade in på datorn.

Blev som väntat något upprörd över innehållet i två meddelanden. Med något upprörd, menas fly förbannad. AF påstår att de skickat ett sms (!) med en påminnelse att jag måste besöka dem senast 3/6, men se den påminnelsen har jag icke mottagit. Handelsplanen gjordes för ett halvår sedan och ja, jag har tappat bort den.

Aea undrade om jag jobbade den dagen, vilket jag inte gjorde, det var en sällsynt ledig dag vilket betyder att jag hade kunnat åka till AF om sms:et kommit fram. De menar att eftersom jag inte jobbade så finns det inga förmildrande omständigheter. Jag blir med andra ord straffad för att jag tappat bort ett viktigt datum och för att jag är ärlig med mitt schema.

Så istället för att ha en lugn och fin ledig dag har jag författat ett ilsket brev där jag ifrågasätter rutinerna och uppdraget för båda instanserna. Jag är fortfarande arg som en bålgeting, kan jag meddela. Och hungrig. Det ena går att göra något åt, det andra kommer nog att ta ett tag att komma över. Nu sitter jag ju inte längre i sjön ekonomiskt sett, men det är ändå ett avbräck.

Jag misstänker starkt att vi som har deltidsjobb ska nöja oss med det och inte besvära AF eller a-kassan längre, därför kommer det varningar och beslut som är svåra att ifrågasätta sakligt och övertygande. Helst ska vi väl ge upp helt och sluta besvära dem, så vi försvinner ur rullorna och arbetslöshetsstatistiken för gott.

Framför allt AF tänker jag har det målet, för då kan de ju förbättra sina siffror och visa hur duktiga de är på att skaffa fram jobb till oss olyckliga och ofrivilligt arbetslösa. Hittills har jag dock inte fått ett enda jobb anvisat som inte vilken annan sökmotor som helst kunnat skakat fram, snabbare och smidigare dessutom...
Ska jag göra dem till viljes och stryka mig ur handlingarna? No way, José!

Jag ska klamra mig fast som en igel och vara besvärlig och besvärande, för de ska banne mig fatta sitt uppdrag och ta det på allvar. Deras polisiära inställning är kränkande och inhuman när den borde vara understödjande både bokstavligt och bildligt. Självklart ska det finnas skyldigheter för oss också, men när man gör fel kommer det två brev som påtalar detta, till skillnad från ett (påstått) sms för att ge oss chansen att göra rätt för sig i tid. Det haltar betänkligt, eller hur?

A-kassan vill väl hellre behålla pengarna för sig själva kan jag tro. Det finns väl alltid något roligare att lägga medlemmarnas avgifter på än att betala ut ersättningar till desamma, misstänker jag.
Sådärja... Nu har jag lugnat ner mig lite grann, det funkar bättre än man tror att häva ur sig eländet. Mannen har "äntligen" sett mig gorma och gå an, med ångan rykande ur öronen.

Jag blir lite fnissig när han säger att det är okej att göra det. För det vet jag väl, men jag gör det väldigt sällan och det har olika orsaker. Dels av födsel och ohejdad vana är jag lugn och sansad, dels har jag haft dåliga erfarenheter av att visa humör, hur befogat det än varit. Numera finns det dock ingen anledning att hålla igen, men det är svårt att bli av med gamla vanor...

Det är fredag idag, det betyder fisk till middag, så jag drar väl iväg och ser om det nappar någonstans. Sedan ska jag återvända till mitt svåra sudoku och förhoppningsvis lösa det. Det hade varit särskilt tillfredsställande efter dagens urladdning. För övrigt tänker jag ta det lugnt resten av dagen. Hoppas jag, i alla fall, det kan ju komma ytterligare svarsmail från a-kassan.

Till AF ska jag inte åka idag, det är ett som är säkert, ty då kommer jag göra mig och kanske någon där olycklig. Nästa vecka känns mycket säkrare. då har jag pyst färdigt och lugnat mig till en vanlig getings ilskna surrande. Lite behärskat sur(r) klarar de nog av.

Det pågår visst ett EM i foppoll. Jag har inte varit särskilt engagerad tidigare på grund av långa arbetsdagar, men idag är det ju Svärje som spelar och det vill jag inte missa. Därför avslutar jag detta inlägg nu och går och fiskar med mannen samt laddar upp inför matchen med denna lilla musikaliska illustration av förmiddagen. Någon getingmidja har jag aldrig haft så håll till godo!

PS. Mannen har lagat mat hela veckan och detta serverades igår. Gott!

Handböjare6 kommentarer:

 1. Ja du AF ... du vet jag säger bara *suck*! Lugna inte ner dig för mycket till nästa vecka bara ... utan bara lagom.
  Var rädd om dig och tänk på blodtrycket! Kramar om dig vännen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, vännen. Mina erfarenheter av AF har jag ju ventilerat förr och de bygger på fördomarna och mitt blodtryck oförtröttligt. Men jag ger mig sällan och har proffs-backup om det behövs ;)
   Kramar om tillbaka!

   Radera
 2. Jag hade nog blivit jordgeting..... Undrar varför man säger arg som ett bi? De är ju vanligtvis vänliga varelser ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite orättvist mot bina :)

   Radera
 3. Man ska visa att man blir tokig på myndigheter när man blir det, inte bara knyta näven i fickan i soffans lugna vrå. På dom bara!
  Som fd arbetslös och som fd kommunal tjänsteman med AF som samarbetspartner kan jag bara säga att jag känner med AF-personalen, de har ett omöjligt och stelbent uppdrag och sitter som "gisslan". Man kan bara hoppas att de skickar alla reaktioner de får in uppåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller knyter de bara näven och biter ihop kan man undra, för det händer ju aldrig något...

   Radera