måndag 16 juni 2014

It's alive! #bloggswe

Dagen började mindre bra. Kaffemaskinen strejkade och mannen kunde inte servera mig den sedvanliga morgonkoppen. En smärre katastrof, faktiskt.
Nåväl, efter en liten stunds match mot ögonlocken som ville ramla ner för gott, tog jag mig ur sängen och ner i köket och tryckte på knappen. Jodå, maskinen började brumma, men skulle det bli något i koppen?

Halleluja, den lever! Snabbt tillbaka till sängen och lördagens "Två dagar" som jag brukar spara. Det är dumt att ändra på morgonrutinerna förrän det är alldeles nödvändigt.
Vilket får mig att tänka på kassakort och det faktum att jag jobbade två dagar förra veckan, när jag var på utbildning i Rex. Och att jag ska börja jobba på torsdag.

Lite pirrigt är det allt, det får jag lov att erkänna, men det ska bli så kul att komma igång igen! Långa dagar blir det, speciellt med tanke på hur långt det är till NÄL, men jag ser det som en chans att återigen få in foten i det företag som anställde mig först av alla. Att det var det enda Apoteksbolaget på den tiden lämnar vi därhän. Året bör ha varit 2002, när jag fick mitt första kontrakt i Hunnebostrand.

Året innan arbetstränade jag på apoteket i Lysekil och då läste jag egenvårdskursen "för skoj skull"; vilket någon, jag tror det var Anki, rapporterade till regionchefen Barbro. Hon frågade hur mycket jag hunnit med och ville skicka mig till en tenta, två veckor senare. Om jag blev godkänd kunde jag avlasta personalen under sommaren. Jag fick med beröm godkänt och får titulera mig egenvårdsspecialist.

Sen dess har det ju hänt en del i apoteksbranschen, som du vet. Monopolet försvann, på gott och ont, men så är det alltid. Jag har jobbat för tre olika kedjor, sen dess. En del aktörer dras fortfarande med en del barnsjukdomar och vissa ägs/har ägts av riskkapitalbolag som kräver hög avkastning och snabb vinst. Långsiktigheten, säkerheten och omsorgen om både kunder och personal saknas både här och där.

Jag tror dock att läget stabiliserar sig nu när antalet aktörer minskat och får man bara in rätt personer i styrande ställningar igen, så kommer det bli bättre på alla sätt. Branschkunskap är viktigt, jag anser att man ska vara försiktig med att ta in folk från helt andra handelsområden. Om man gör det, ska man nog vara mån om att det finns ödmjukhet och en vilja att sätta sig in i denna speciella nisch, hos den personen.

Det är skillnad på att lotsa rätt bland Billy och Ivar på Ikea och att välja rätt värktablett på apoteket. Liv kan faktiskt stå på spel, även bland de läkemedel som säljs utan recept. Det är förfärande många som inte vet det. Frågor bör ställas och besvaras, vilket kan ta tid ibland. Att välja fel färg på tröjan från Lindex är ingen katastrof, men får du med dig Treo, istället för Alvedon från apoteket, kan det få förödande konsekvenser.

Det beror givetvis på vilka andra mediciner man redan tar, är men oberoende av om de är receptbelagda eller inte. Det är därför vi egenvårdsspecialister behövs "på golvet" åtminstone, om man envisas med att ha enbart kassapersonal i utgångskassorna. Farmaceuterna har som regel andra sysslor och det är mycket jobb på "baksidan" som inte bör eller kan göras för öppen ridå, tänk på det nästa gång du tycker det tar tid.

Nu ska jag ta hand om tvätten och gå ut i solen som äntligen tittade fram.
Till middag blir det kycklingben och rostade rotfrukter eller risotto. Vi får se vilken "lust" som vinner...

Ha en fin dag och var rädd om dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar