fredag 13 mars 2015

En anti-lektion. #blogg100 #bloggswe

013.
Då var det fredag den trettonde igen och hela dagen gick som på räls, precis som förra månaden. Möjligen var det skrocket om otursdag som gjorde att kunderna inte var lika många som igår, men vad vet jag? Det kan ju ha varit det vackra vädret som fick de arbetsbefriade att hålla sig hemma i trädgården eller på något mysigt fik istället för att besöka oss.

Vi har laddat upp rejält med allergipreparat i butiken nu. Många känner redan av att pollensäsongen har startat och de flesta är fullständigt tagna på sängen. Några tycker det är konstigt att de blivit allergiska för "det har jag aldrig varit förut". Nä, inte jag heller förrän jag blev det, får jag nästan lust att säga. I min späda barndom var jag förmodligen det, men det växte bort.

Tills det slog till med full kraft -92. Sen dess har jag svåra problem, främst med björk, men numera med nästan allt. Äter desloratadin året om, eftersom jag har lite problem med katthår också. Förra året var ett extremt pollenår och många blev varse det. Att det redan är många som har blivit allergiska i år, är förstås en konsekvens av fjolårets enorma attack på mänskligheten.

Jag har sagt det förr och det tål att upprepas; man blir överkänslig eller allergisk först när man utsatts för ett allergent ämne minst en gång, men ännu oftare under en längre tid. Kroppens inneboende immunförsvar orkar inte längre ta hand om dessa "främmande ämnen" och bildar därför antikroppar mot dem. Antikropparna sätter sig på celler som innehåller histaminer. När de främmande ämnena kommer in via luftvägarna till exempel, kommer dessa förr eller senare i kontakt med antikropparna, som då får cellerna att utsöndra histaminet och kroppen reagerar med rinnsnuva, klåda i ögon och/eller näsa, samt nysattacker och i sämsta fall astma.

Många allergimediciner innehåller därför antihistaminer, vilka hindrar att histaminerna frisätts helt eller åtminstone delvis. Det finns alltså hjälp att få, både receptfritt på apoteket och utskrivet av läkare. Dock föreligger det ett missförstånd här, enligt mig, att om inte en pricktest eller blodprov "bevisar" allergi är man inte allergisk, utan överkänslig. Sak samma, menar jag! Samma symptom, samma problem. Och allergimedicinerna lindrar, alldeles oavsett diagnos.

Mannen är sjuk. Inte kul alls, men det beror inte på att han inbillar sig att han har "the deadly manflu" och är nära döden. Han skulle förmodligen (och jag vet att han har) jobba(t) med hög feber, (tagen med stektermometer) om jag inte förbjuder honom. Jag har numera introducerat vanlig febertermometer i hemmet. Blir lite mer exakt mätning då...

Eftersom vi båda två har petat i oss lunch idag trots allt, kommer det bara serveras ost och kex ikväll. Jag propsar på att få se "Let's dance" i periodvilorna, åtminstone. Bäst att jag plockar fram godsakerna och bänkar mig. Jobbar tidig helg, så det gäller att komma i säng i tid idag. Får se hur det går med den föresatsen...

Ha en fin kväll och var rädd om dig!
2 kommentarer:

  1. Stektermometer för att mäta feber? Ja, ja, bättre rådlös än brödlös sa min farmor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt sån är min man också :)

      Radera