torsdag 12 mars 2015

Svampchock! #blogg100 #bloggswe

012.
Jag borde ha en liten anteckningsbok med mig jämt, där jag kan skriva upp saker att skriva om. Ibland sinar inspirationen och det blir trögt att börja ett inlägg. På jobbet händer det ju ofta saker som kan vara roliga, läskiga eller intressanta för andra än mig själv. Har man festliga kollegor eller kunder får man ofta uppslag. Då och då får man höra historier som är sorgliga eller rent hårresande.

Igår hade jag en kund som på något bruten, men bra svenska, frågade efter ett medel mot fotsvamp. Eftersom han hade svår klåda föreslog jag Cortimyk, vilken innehåller kortison och dämpar den värsta klådan. Jag berättade hur man går tillväga och att det är viktigt att byta sockar varje dag och tvätta dem i 60 grader. Gärna byta skor och vädra dem ordentligt dagligen och så vidare.

Han sa att det enda som hittills hjälpt mot klådan var att hälla mycket hett vatten över tårna, men de vita svamparna är kvar ändå. Just där fick jag nästan hicka. Vita svampar?! Jag frågade om det var vita prickar i det röda, angripna området. Nej, svarade han, jag ska visa dig och slet av sig skon och sockan. Jag överdriver lika lite nu, som jag trodde han gjorde.

Det såg verkligen ut som en champinjon mellan lilltån och närmsta granntån. Jag bad honom omgående söka läkare, för detta ska man inte behandla själv. Jag har sett mycket som egenvårdsspecialist, men aldrig något som liknar detta. Stackars karl! Han måste ha jätteont och ha problem med att gå bara. Självklart jobbar han på ett café och är på benen jämt också.
Hoppas han tog sig till läkare. Jag tror det, för han såg mycket bekymrad ut och han la tillbaka salvan på hyllan innan han satte på sig sockan och det blev hans tur i kön till mina kollegor i receptkanalen.

Apropå tår, så fick jag lära mig en ramsa av mina barns gammelmormor Ingrid, eller "nonno Klingi" som min förstfödde kallade henne. Storatå, Tillatå, Tåtilla, Äpplefru och lilla Tåhätta. Så heter tårna, enligt henne och eftersom jag aldrig hört några andra benämningar än Stortå, Pektå, Mellantå, den som sitter bredvid lilltån och Lilltå, tog jag till mig dem för det låter så rart.

Kände att det fick bli lite gull efter den hiskeliga berättelsen tidigare. Det är dessutom bättre att bo i en svamp, än att den bor i eller på dig, därför kom jag osökt att tänka på denna låt. Jag vet, jag är barnslig, men jag blir glad av den och de flesta andra låtar med EBB.

Det blir inte svamp till maten idag, men det beror bara på att jag bestämt mig för att göra en asiatisk torskrätt. Exakt vilken eller hur det ska gå till vet jag inte ännu. Det finns färsk, men lite slokande koriander kvar sedan i söndags och det vore synd på så rara ärter att slänga den, därför blir det återigen asiatisk kryddning. Potatismos är jag sugen på, så det blir cross cooking idag.

Jag är ju ledig, så jag har god tid på mig att handla och laga mat. Kanske tar jag med korsorden, vilka har samlats på hög ett tag, med ut på altanen som badar i sol.
Ha en fin dag och gör det bästa av den!

2 kommentarer:

  1. Alltså, jag är ingen app-människa, men nu ska jag faktiskt tipsa om en app till mobilen: ASR. En liten inspelningsapp. Snabbt och enkelt talar man in en tanke eller fundering som enkelt kan plockas fram vid behov! Jag använder den mest på mina vandringar för då vill jag vara helt tom i skallen....alltså tommare än normalläge.... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska genast undersöka om den appen funkar i min Ann-droid. Tack för tipset, Ia!

      Radera