Powered By Blogger

lördag 25 januari 2014

Lat lördag...

Det är inte mycket som slår att kunna ligga i sängen och läsa GP och dricka kaffe hela förmiddagen!
Mysig och skön start på dagen som fortsätter i sakta mak...

Eftersom det under veckan mest serverats kött, korrrv och fågel är det dags för fisk idag.
Ingen "vanlig" fisk dock, utan bläckfisk. Jag tänker fylla den med lite av varje och ge det hela en asiatisk touch.
Lök, morot, fänkål, kanske vitkål, champinjoner, räkor, fisk- och ostronsås, vitlök, chili, paprika och chilisås är det som finns hemma och bör kunna bli spännande. Vi får se om allt ska vara med, allteftersom.
Ris är ju det uppenbara tillbehöret och spenat kan få bidra med färg på tallriken.

Idag borde man kanske ha en Singha till, men det duger nog med annan sort. Kocken kommer att smutta på ett glas vitt under tiden, det tycker jag hon är värd och kreativiteten kommer att flöda!

En god vän som varit i Turkiet nyligen kom förbi med olika kryddor igår:
Paprikapulver i grövre och starkare form än de vanliga fabrikaten. Väldigt god smak!
Chiliflakes- inte jättestark, men fyllig och frisk och kommer användas flitigt.
Mynta- till lamm såklart!
Osmanish- står det på en påse. Osäker på om kryddan heter så "på sanning" eller om det är ett påhitt av denne väldigt skojfriske vän. Spiskummin, timjan, chili och gurkmeja gissar jag att blandningen innehåller bland annat. Curryliknande är den hursomhelst.
Sumak- en syrlig krydda jag använt tidigare, fast då köpt i svensk butik och ganska "klent" substitut till
citrus. Nu förstår jag varför han var så lyrisk! Frisk syra och fräsch doft och smak. Kommer nog att ta slut ganska snabbt, är jag rädd...



Fylld bläckfisk
½ dl fintärnad rotselleri
1 fintärnad morot
½ fintärnad lök
1 liten bit fintärnad palsternacka
1 finhackad vitlöksklyfta
1½ cm skivad chili
1 liten bit fintärnad paprika
½ tsk finhackad ingefära
Fräs allt i rapsolja utan att det tar färg.
Tillsätt ca 1 msk ostronsås, 1 tsk fisksås, några stänk chilisås (jag använde Permanto’s Mango/Rostad vitlök, het!!) och sesamolja till grönsaksfräset. Lite paprikapulver, chiliflakes, sumak och svartpeppar efter smak.
½ dl vitt vin
1 msk sherry
½ tsk muskovadosocker
Skala räkor (250 gram) och hacka dem. Marinera i lite fisksås, chili, paprika, chilisås, sesamolja och vitlöksklyfta (finhackad), samt ½ tsk finhackad ingefära.
Blanda allt ovan och fyll bläckfiskarna (1/pers) och stek dem snabbt i olja/smör i stekpanna och servera med ris. Ostronsås och/eller Sweet chicken chilisås till om man vill.


God helg på er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar