onsdag 15 oktober 2014

Boklådan. #bloggswe

Eftersom jag har en hel del fritid, så tillbringar jag mycket tid på Face-book. Dels för att jag kan chatta med mannen och andra nära och kära, dels för att jag hittar olika tidsfördriv, som kan vara nog så banala. En utmaning som syns på mångas vägg nu är "Boklistan", vilket inte är banalt alls. Tvärtom en av de roligaste och nyttigaste, tycker jag. Boktips kan man aldrig få för många av.

Detta är min första lista, i kronologisk ordning och tog mig en vecka att få ihop:

Astrid Lindgren- Mio, min Mio
Alexandre Dumas- De tre musketörerna
James Fenimore Cooper- Den siste mohikanen
John Irwing- Hotel New Hampshire
Vilhelm Moberg- Utvandrarna
Margaret Mitchell- Borta med vinden
Leo Tolstoj- Anna Karenina
J.R.R Tolkien- Trilogin
Ken Follett- Nålens öga
Jonas Jonasson- Hundraåringen


Här delar jag med mig av den andra listan som gick lite snabbare att sammanställa, efter att min svägerska utmanat mig igår kväll. Icke-kronologisk ordning, men innehåller böcker som berört mig och inte fick plats på den första, eftersom det bara fick vara 10 stycken:

Christian Jacq- Ramses
J. A. Michener- Källan
Orson Scott Card- Enders game
Peter Benchley- Hajen
John Irving- Garp och hans värld
Wilbur Smith- Diamantjägarna
Jan Guillou- Arn
Kathleen McGowan- Den väntade
James Clavell- Shogun
Alex Haley- Rötter


Har du andra boktips? Dela gärna med dig av dem, vi är många som behöver sådana. Själv fastnar jag ofta i en genre som bokperiodare. Därför uteslöt jag alla böcker av Agatha Christie, Alistair MacLean och Bo Baldersson till exempel, även om de berörde mig som mycket ung och bar hem böcker från biblioteket; dit jag smart nog förlagt mitt "Fritt valt arbete" på högstadiet.

Ibland behöver jag lättlästa böcker, som bara roar för stunden, ibland sådana som kräver lite av mig som läsare. Historiska berättelser är viktiga, för att vi har mycket att lära av dem, så vi inte gör om samma misstag i nutid. Fiction och fantasy är spännande och fantasieggande. Biografier kan vara både hårresande, intressanta och roande, beroende på vem de avser.

Kokböcker är ju dubbelt läckra som lektyr betraktade. Fantasi, nyfikenhet och kreativitet väcks hos mig i alla fall, för att inte tala om hungern. Kokböcker bör man helst bläddra i när man inte är alltför sugen, det är som att gå in i en mataffär när man är vrålhungrig.

Apropå mat, så ska jag steka strömming idag. Det är gott har jag lärt mig och nyttigt dessutom. Förhållandevis billigt också, annars är annan fisk nästan hutlöst dyr, numera. Därför försöker jag ha en billig fiskmiddag i veckan, för att kunna lyxa till fredagsfisken lite grann.

Ha en fin dag även om vädret, i alla fall hos mig, inte är det bästa. Tur att jag fick en ordentlig promenad igår, så jag med gott samvete kan hoppa över det idag och ägna mig åt en bok istället!

2 kommentarer:

 1. Tack för tips! Jag delar boktips på fb lite från och till, har t o m lämnat omvända tips...
  Ska nu krypa upp i soffan denna regniga dag med Håkan Nesser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! :)
   Håkan är bra att ha i soffan såna dagar!

   Radera