fredag 31 oktober 2014

Konst uppåt väggarna och annorstädes. #bloggswe

Så var det då fredag igen. Jag blir lite "veckevill" nu när mannen är hemma. Men vi har fått gjort en massa nyttigt sen förkylningen har släppt greppet om oss. Alla utemöblernas dynor har gått i ide på vinden och möblerna är inpackade i vattentäta skydd i väntan på bättre tider. Även inomhus har det hänt saker. Nya sänglampor och tavlor är på plats.

Tavlorna har en god vän målat. Här hittar du en del av hennes alster. Om jag inte har helt fel, tror jag att det finns många fler nu. Mannen och jag valde varsin med hjärtat och kan inte vara nöjdare. Det finns en urkraft i hennes tavlor som vi båda föll för. Här ser du mitt val och den hänger ovanför min sänghalva.


Maten igår blev även den ett gott val. Förvildade färsbiffar med svampstuvning, potatis och ärtor.

500 g blandfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk (knappt)
2 tsk timjan (mortlades)

2 krossade kryddpepparkorn

½ tsk krossade korianderfrön
Salt, svartpeppar.

Stuvningen fick en skvätt portvin, sherry och en stor sked rårörda lingon samt tre enbär för att få lite must och vildare smak.

Idag ska jag göra om en fiskrätt som blev ett riktigt lyckat "hittepå". De sista filéerna av rödtunga jag köpte för ett tag sedan, ska få sällskap av rökt lax i en roulad. En sås med bland annat schalottenlök, räkor och fänkål ska få ackompanjera denna symfoni och jag tror bestämt att pressad potatis är det enda rätta till detta. Kanske en liten knaprig sallad med granatäpple också?

I morgon är det full rulle från morgon till kväll. Jag börjar med ett brödbak, för att ha med på ett överraskningskalas. Sen är det ju själva kalaset på eftermiddagen och senare på kvällen ytterligare ett. Min svärmor fyller 80 år och det är ju sannerligen värt att fira. Mannens syster med familj kommer farande och det ska bli väldigt roligt att träffa dem igen. 

Jag är övertygad om att maten kommer att smaka alldeles ypperligt på Thörnströms kök. Menyn kan ju få vem som helst att börja hyperventilera av lycka. Hmmm, var det någon mer än jag som blev lite småhungrig? Tror jag ska gå ut i köket och "greja" lite... 

Ha en fin fredag och helg på dig! 

Fredagsfisken1 kommentar: