torsdag 21 januari 2016

Kramkalas!

Hårt jobb idag och jag känner det i kroppen. Mest i tummarna och huvudet och lite mindre i resten av min lekamen. Jag är dock nöjd med dagen och har hunnit mycket. En av mina arbetsuppgifter är att se till att alla nya artiklar får en lagerplats, vilket är ett Sisyfosjobb. Varje månad bestämmer TLV vilket läkemedel som alla tjänar mest på att kunden får med sig hem och behandlar sig med.

Både kunden personligen och staten, det vill säga alla oss som bor i Sverige. Det är därför du får ett läkemedel som heter till exempel Simvastatin Teva ena gången och Simvastatin Ranbaxy nästa gång. "Efternamnet" är alltså tillverkarens namn och det finns många sådana. Ibland väljer en tillverkare att ändra "förnamnet" också och kan då plötsligt heta Simidon.

Det är inte konstigt att man blir förvirrad när ens läkemedel byter namn gång efter annan, speciellt för de äldre, men även yngre tror att efternamnet betyder ett specifikt läkemedel och inte kan tänka sig att byta för att apotekspersonalen säger att det blir billigare för alla. Ibland handlar det inte om mer än en krona, men ibland kan det betyda en merkostnad på flera hundra kronor.

Merkostnaden får man stå för själv då och det finns ingen som kan tvinga dig att byta. Dock kan det innebära att just det läkemedlet inte finns hemma, just för att det är för dyrt att ha alla fabrikat på lager och att det inte finns plats för alla. Därför är apoteket skyldigt att ha det som alla tjänar mest på och de som är dyrare beställs hem på kundens begäran och får då alltså betala mellanskillnaden själv.

Varje månad kommer det nya läkemedel inom vartenda behandlingsområde och de får oftast "ärva" sina platser av föregående månads vara. Men nya fabrikat och nya läkemedel ploppar upp som svampar och det är inte alltid helt säkert att de ärver en plats och då får jag ge dem en. Idag blev den plats där vi lägger dessa nya varor helt tom...

Det är värt en kram, tyckte kollegan T och allmänt kramkalas utbröt. Hon hade koll på att det var "Kramens dag", det hade jag helt missat. Men jag tycker egentligen att varje dag borde vara kramdag. Det har gått inflation i alla "dagar", för övrigt. Okej för "Kanelbullens dag", den är gammal, men "Elens dag", "Grannens dag" och "Veganpizzadagen"? Snälla...

Jag har inget emot grannar, så länge de är vettiga och beter sig som folk, el är bra att ha varje dag och en veganpizza är säkert jättegod, men alltihop är så, vardagligt och självklart. Förintelsens dag är en sån dag som bör uppmärksammas däremot. Särskilt i dessa tider med uppseglande allmän främlingsfientlighet och xenofobi.

Jag blir så trött på alla dumheter och tänker inte säga mer om den saken här. Vill du se hela Kalendern med alla temadagar klickar du här. Det finns några vettiga, men mest fåniga och meningslösa och ett fåtal roliga, som "Sällsynta dagen". Fritt fram att gissa vilken det kan vara! Visste du att ostbågen har en egen dag, förresten?

Mannen och jag hade en fiskdag idag, när det egentligen är ärtsoppans dag. Tokigt, va?

Bleka igen! 
Och igår var det revbenens dag, då bjöd mannen på detta:

Japanska revben, mums!
Så himla gott att han ska få låna mitt kök igen. I morgon får han också låna det, för jag jobbar sent. Då blir det faktiskt lammrevben. Två revbensdagar på en vecka, snacka om inflation...

God natt och sov gott, det ska jag göra! En godnattvisa för den som så önskar hittar du här.

4 kommentarer:

  1. Fisk på ärtsoppans dag är perfekt tycker jag :-) Skickar några godnattkramar ... ta en ta två ta flera ... sov gott!

    SvaraRadera
  2. Kollade upp det där dagarna för nå't år se'n och bloggade om det. Det är rent löjligt! Se'n ska man hålla reda på olika organisationers dagar och veckor dessutom.....nä tack, jag avgår! ;-)

    SvaraRadera