fredag 29 januari 2016

Frivolt!

Ibland blir det riktigt bra. Jag blev klar med det mesta jag behövde bli klar med på jobbet innan min långledighet. Fast jag slet förstås som ett djur och det kändes banne mig i både kropp och själ igår. Idag också för all del, men jag gick ut extremt lugnt och låg kvar i sängen väldigt länge. Gjorde varma mackor till frunch, för mannen hade ju inte ätit frukost heller.

Planen var att hämta fisk och lite annat nödvändigt i lugn och ro, vilket jag har gjort. Tog en sväng runt Angered först bara, för att fiska upp en god vän som inte är frisk, för vidarebefordran till hemmet. Mår man inte bra är spårvagn och buss i detta busvädret en riktigt dålig idé, faktiskt. Jag är glad att hon bad om hjälp och att jag hade möjlighet.

Sen åkte jag till den näst bästa fiskhandlaren, det vill säga Delikatesshörnan i Sisjön. Bästa är är ju som du vet Floda Fisk & Delikatesser, eftersom jag gillar det småskaliga och personliga. Mikael är alltid glad och trevlig och har fina råvaror. Men jag är ju som sagt ledig och inte i Floda idag. Helgplanen blev inte fastställd förrän igår kväll, men nu vet vi...

En av dagarna ska vi träffa sonen och en annan ska vi bjuda barnbarnen på lunch. Det ska bli riktigt roligt! Himla bra att jag har långhelg och att mannen bestämmer över sitt eget arbete, det underlättar när man ska pussla ihop livet med stora och små. Funderar på vad våra barnbarn kan tänkas uppskatta mest. Fick veta att paprika och curry ska undvikas, men är det inte mer än så ska det nog gå bra.

Köttbullegryta är gott, men så förbaskat tråkigt att göra och tar lite tid. Något med kyckling, kanske? Fisk är ju snabbmat. Fish & Chips, till exempel. Köper dock pommes frites i sådana fall. Och så kan man ha lite olika dipsåser till, det brukar barn tycka om. Jag får nog diskutera med mannen och fundera på hur mycket man kan förbereda.

Vi har ju inga småbarn och måste upp i ottan, de åren är tack och lov förbi sedan länge. Lunchen klockan tolv blir vår frukost, liksom. Vi brukar äta ägg och bacon, äggröra och liknande så dags.
Jag är överlycklig att de kommer och vi får bjuda på mat, så vad det än blir kommer jag att laga mat med extra mycket kärlek och omtanke.

Nu börjar det bli dags att tänka på dagens middag. Valet i fiskbutiken landade på rödtunga. Den var förhållandevis billig med tanke på vädret de sista dagarna. Tog med ett kilo hem, det får ju gärna bli lunchlådor också och finnas på lut i frysen till en annan gång. Jag kan inte handla för en middag i taget. Det är inte ekonomiskt försvarbart eller praktiskt på något sätt.

Nå, filéerna ska fyllas med champinjoner, som börjar bli lite bruna i kanten, räkor och musslor. Sås gör jag på en fond av skalen och lite annat gott. Allt ska ner i en gratängform och det blir godast med pressad potatis till det hela. Ärtor eller broccoli som tillbehör, vi får se vad mannen har för önskemål.
Jag vill tipsa om ett favoritvin till fisk och skaldjur. Leth Duett är mycket gott och prisvärt, prova!

Ut i köket alltså och försöka undvika snubbla på katterna som obönhörligen kommer att svansa runt benen på mig, Dofterna av räkor, musslor och fisk är i princip det enda som får dem att lämna plädar, fårskinn och sängar så här dags på dagen när vädret är som det är. Men vi går mot ljusare tider och snart springer de in och ut som de vill.

Ha en skön fredag och start på helgen! Var rädd om dig själv och din omgivning också.


2 kommentarer:

 1. Jag riktigt känner hur mysigt och varmt och gôtt det är i ditt kök :-) Mumsigt låter det så klart också ... som vanligt :-)
  Önskar dig och naturligtvis maken också en fin och skön helg med en varm kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varm kram tillbaka till dig och din make!

   Radera