tisdag 23 september 2014

Beroende av, på eller med-. #bloggswe

Inte lika mulet vare sig ute och inne idag på morgonen, det känns ju bra. Ska bättra på mitt eget humör med en promenad och svampjakt när jag skrivit klart och ätit frukost. Jag har vittjat frysen och idag blir det två-rätters middag bara sådär, en helt vanlig tisdag. Något som jag tror och hoppas visa sig vara fisksufflé till förrätt och något som jag vet är lamm till huvudrätt.

Jag har idag hunnit skicka in en ansökan till en tjänst i gamla hemtrakter, det kan ju bli spännande. Om det inte är en ny apoteksaktör, så är de väldigt hemliga med vem de är. Hursomhelst, det visar sig väl snart, när de hör av sig. För det gör de ju!?
Har hittat andra jobb av intresse i närheten och ska författa personligt brev först innan jag skickar in ansökan till dem. Det blir ju konstigt om det står en massa i det som inte är relevant för dessa jobb...

Idag börjar en programserie på SVT 1 som heter Djävulsdansen. Den ska jag se, för det handlar om något som många av oss har upplevt på ett eller annat sätt; nämligen missbruk hos familjemedlemmar och hur man som medberoende formas eller omformas av det. Många är beroende av olika substanser eller tvångsbeteenden, men de medberoende är så oändligt många fler.

Barn, föräldrar, makar, syskon och vänner drabbas och tar på sig en roll som är svår att förstå om man inte varit med om det själv. Den är faktiskt svår att förstå även när man varit med om det själv.
Så komplicerat är det att vara medberoende. För man är lojal mot sina nära och kära, för man kanske är rädd för dem, för att man skäms för dem och att man tror att det ska bli annorlunda om man bara...

För ibland är det ju roligt och bra och man älskar personen, trots allt. Man blir duktig på att undvika situationer som kan bli jobbiga, till exempel släktmiddagar; man uppfinner strategier för att undvika att folk kommer hem till en, man styr ifrån samtalsämnen som riskerar bli "heta potatisar" till favoritämnen (för den beroende) för att undvika hetsiga diskussioner och bråk. Man utplånar sig själv och sin egen vilja och personlighet, för att hela tiden ligga ett steg före och behålla kontrollen.

Medberoende är inte samma sak som att själv bli missbrukare av endera drogen, eller blir anorektisk eller också börjar spela obehärskat på bingo. Här kommer en förklaring på vad medberoende är, från en stödförening som heter Valet: "Medberoende innebär att man låter en annan persons beteende påverka och styra ens eget sätt att vara samtidigt som man på alla vis försöker kontrollera den andra personen.

Om man är medberoende i relationer till andra människor, tar man mer hänsyn till och är mer beroende av deras känslor, tankar och beteende än sina egna tankar och känslor. Som medberoende låter man en annan människas beteende styra ens eget sätt att vara. Man går helt upp i den andres problem och man kan uppleva att man till slut inte ”existerar” annat än när man uppoffrar sig för någon annan.

När man är medberoende är man så upptagen av den andres problem att man inte har tid att försöka lösa sina egna. Man bryr sig så mycket om den andre att man glömmer sig själv."

Det är inte lätt att komma ur vare sig det ena eller andra beroendet, men det går...
AA och Valet har stödgrupper för både den beroende och medberoende. Det finns anhörigjourer att vända sig till och vårdcentralen kan oftast hjälpa till med en remiss till en psykolog/kurator. Att prata med andra anhöriga kan vara en början. Ofta är det de som ringer i larmklockan och är beredda...

Detta blev ett ovanligt allvarligt och djupt inlägg, men det var viktigt för mig att dela med mig av mina tankar. Se programmen oavsett om du själv är eller varit medberoende. Du kanske kan göra skillnad för någon som är i den situationen om du känner igen beteendet hos en medberoende. Det kan vara du som ringer i klockan och hjälper en medmänniska.

Ha en fin dag, snart får vi leta reda på långkalsongerna!

Artikel i dagens DN inför programmet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar