lördag 8 november 2014

En god gärning? #bloggswe

Så blev det då lördag till slut och helg på riktigt. Igår var vi och lyssnade på en god vän som spelade Neil Young-låtar med sitt band på "Bluesbåten". Ganska många groupisar var där, men jag är lite besviken över att vår Ölandstok var upptagen med eget sällskap. Fast det visste jag egentligen redan och jag förstår att han inte ville lämna dem vind för våg. Några livbåtar fanns inte att hitta, nämligen.

Mannen fick förtroendet att "ljuda" det spelande sällskapet och hamnade i ett hörne längst bak i lokalen. Där stod jag också  under första halvlek och hade bra utsikt. Senare var det dam som placerade sig i vägen och eftersom jag är av den sortens flickor som är väluppfostrade, lät jag henne stå kvar, trots att jag inte såg så bra. Trevlig tillställning blev det i alla fall!

Lite trött var jag allt i morse, när det bar av till jobbet på Östra sjukhuset. En kvart tar det att köra dit och jag offrade 50 kronor av lönen för att stå på en parkering relativt nära, åtminstone. De är tydligen väldigt snåla med parkeringstillstånd där. Biljetten var av sådan art att har man betalt för 5 timmar, så gäller den ett dygn, därför skänkte jag den till en halt och eländig man, på väg mot automaten.

Jag ska aldrig, aldrig mer åka till Ica en lördag eftermiddag. Eftersom jag var ute med min bil redan, var det onödigt att låta mannen ta hand om införskaffandet av dagens middag. Eller inte...
Det tog 40 minuter att handla mindre än tio varor idag. Tio minuters väntan innan det blev min tur i fiskdisken gav mig förvisso en stund i lugn och ro att fundera på vad jag ville ha.

Ja, självklart blir det fisk idag, eftersom jag frångick fredagsfisktraditionen igår. Inte vilken fisk som helst heller, utan bläckfisk. Fyra "tuber", som den trevliga tjejen kallade dem, fick följa med hem efter att ha utbytt lite receptidéer med varandra. Tjejen och jag, alltså. Sen var det kö i kassan 20 minuter. Jag ska fylla dem med lite smått och gott och är halvvägs med hela middagen nu.

Fyllningen består schalottenlök, purjo, morot, vitlök, selleri, vattenkastanjer, ingefära, koriander och svartkål. Allt finhackat för att stekas i olja och koka ihop med lite vitt vin, sherry, ostronsås, limesaft, fisksås och sweet chilisås. Denna blandning ska stoppas i bläckfiskkropparna och sedan steker jag dem runtom. Ska du prova att göra detta, glöm inte att skåra utsidan lite lätt, de drar ihop sig annars.

Till detta ska det bli stekt ris. Jag har skurit och hackat upp lite schalottenlök, purjo, ärtor (färska), vattenkastanjer, svartkål och koriander till detta. Lite ärtor från igår får gå i, liksom riset förstås. Detta ska bli en bädd för fisken att vila på vid serveringen. Bäst jag fortsätter med arbetet, för nu är jag hungrig och jag tror det är likadant med mannen...

Först ska jag bara säga att det var jättekul att jobba idag! Två genomtrevliga unga män som närmaste kollegor och ciceroner, när jag inte hittade sakerna där jag trodde de skulle vara, gjorde jobbet mycket lättare. De andra var också glada och välkomnande, men hade fullt upp med sitt. Återkommer gärna dit, för det är liv och rörelse precis hela tiden!

Ha en skön lördag och var rädd om nära och kära!

Fyllda bläckfiskar


3 kommentarer:

 1. Fylld bläckfisk - det måste jag prova (får samla lite mod först, matlagning är ju inte riktigt min grej)! Har gott om bläckfisk i omgivningarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbmat, förutom att göra fyllningen då, förstås!
   Är allt lite avundsjuk på dig som har så fina råvaror till hands :)

   Radera
  2. Synd att jag bara är intresserad av att stoppa i mig och njuta! Ska försöka bättra mig...testa lite mer...

   Radera