torsdag 13 november 2014

Man tar sig för pannan. #bloggswe

Torsdag är det idag och det innebär ärtsoppa för många, dock inte här hos oss. Har laddat slökokar'n med potatis, kålrot, morot, lök och lägg. Det vattnas redan i munnen på mig. I mitt tycke finns det inte mycket som slår rotmos och fläsklägg. Ikväll blir det med andra ord kalas!

Innan dess vidtar mannen och jag livsuppehållande åtgärder. Jag ska åka och ta min spruta och mannen ska på ett spännande möte. Det kan tyckas dramatiskt och jag överdriver kanske en smula, men eftersom astman blev så mycket värre när jag var förkyld, så tänker jag inte riskera att bli dödssjuk på grund av influensan. Jag får helt enkelt bita i det sura äpplet.

Jag anser alltså inte att man ska vaccineras hursomhelst, men vissa sjukdomar är nödvändiga att utrota. Mässling, påssjuka och röda hund kan få ödesdigra följdsjukdomar och polio är inte kul att få.
I mannens fall är det kanske inte en akut fråga om liv eller död. Fast på sikt skulle det kunna bli så.
Så, mina damer och herrar, håll tummarna för oss!

Jag är ju lite av en språkpolis enligt vissa, medan andra kallar mig språkvårdare. "Hen" gillar jag som bekant inte och nu retar jag upp mig på att man inte ska säga man, utan en istället. Så det tänker jag högaktningsfullt också strunta i, för att inte använda ett grövre uttryck. Att använda en är alldeles för dialektalt i mina öron och lämpar sig därför inte i skrift.

Ja, jag är väldigt obstinat och gammalmodig i vissa frågor, men jag tycker att dessa könsneutrala ord är onödiga och i många fall bara ställer till det, när man läser en text. Åtminstone jag, som ändock är en mycket snabb läsare, hakar upp mig och kommer av mig när "hen" eller "en" används. Som med allt annat är det en övningsfråga såklart, men jag fruktar att det kommer att ta lång tid att vänja mig.

Eller för att vara riktigt uppriktig, tycker jag nog att det bästa vore att de försvann. Tänk om man var med om ett rånförsök eller liknande och upplyser polisen att hen var av medellängd och blond, med en blå jacka, röd keps och vita gympaskor. Vem ska de leta efter då? En man på 175 cm eller en kvinna på 165 cm? Inte helt lätt situation...

Självklart skojar jag nu, men inte bara. Vi har ett rikt språk och jag är inte emot förändringar och nyord (bara det är nytt) som kommer sig av tekniska innovationer eller kulturella influenser. Jag är inte heller emot jämlikhet mellan könen, men är av den fasta övertygelsen att de flesta pojkar och flickor är och förblir pojkar och flickor av födsel och ohejdad vana.

Att kallas "hen" av förskolepersonal kan väl inte underlätta för barnet att hitta sin identitet, eftersom det jämför sig med sin pappa och mamma och kan identifiera fysiska likheter med endera. Man måste inte överdriva med rosa klänningar eller blåa sportiga kläder förrän de är stora nog att välja själva, kanske? Jag tycker inte man ska förkasta frågan om skoluniform, av flera skäl.

De som inte trivs med sitt medfödda kön ska självfallet ha rätten att byta till det som känns rätt, både fysiskt, psykiskt och juridiskt, men kan väl knappast vilja "neutraliseras" till ett hen? Svåra frågor är det och jag utger mig inte för att ha några lösningar. Jag är inte säker på att jag funderat färdigt kring detta och kan komma att ändra inställning till både hen och en, om jag får en bättre förklaring till varför man ska använda dem.

Nu får det räcka med köns-, språk- och mattankar för denna gången, jag har säkert något annat viktigt att sysselsätta mig med. Städa och sånt... Eller inte!

Ha en fin dag och var rädd om dig och din omgivning!


5 kommentarer:

 1. "Att kallas "hen" av förskolepersonal kan väl inte underlätta för barnet att hitta sin identitet, eftersom det jämför sig med sin pappa och mamma och kan identifiera fysiska likheter med endera." Det finns ingen som kallar ett barn "hen", "hen" används när man inte VET könet, till exempel du har varit hos doktorn, vad sa hen? Eftersom du då vet vilket kön din läkare hade så säger du så klart vilket det var "jo hon sa detta"...sen behövs inte "hen" längre i det sammanhanget.

  SvaraRadera
 2. Så bra! Men när man byter ut han som i björnen till hen i den fina barnvisan då? Visserligen kan björnen vara både en hona och hane, men jag tycker det är skrattretande i alla fall. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, sånt som är gjort ska förbli som det är, men det nya bör adapteras.

   Radera
 3. Löjligt med det där ordet som inte kommer att användas av mig. Könen ska neutraliseras, alla ska ha samma möjligheter och samtidigt betonas individens rätt och individens frihet. Jag tror att det sitter mest i huv'et på dom dom "uppfinner" så'na märkliga språkligheter.
  Jag har för övrigt också svårt för mode ord som t ex "absolut" som alla sa om det mesta under en period. Det börjar klinga av som tur är, vårt språk är mer nyanserat än så.
  Håller tummarna för er idag!!

  SvaraRadera