lördag 9 januari 2016

Snälla du.

Jag var allt annat än pigg i morse, men stod ändå upp när alarmet gick igång. Plogarna i Lerum och Eklanda är extremt rädda om utrustningen och det betyder att väglaget är extremt oförutsägbart oavsett mängden nederbörd ovanifrån när man ska ut på vägarna. Och den vet man aldrig hur, eller när den kommer. Det gick undan till jobbet ändå och jag stämplade in en kvart för tidigt.

Men precis som min kollega för dagen föredrar jag att ta det lugnt i starten, för sedan vet man inte vad som händer. Att börja dagen med att stressa kan få även det mest stabila människan (jag) att tappa humöret och så vill man inte ha det. Nog för att jag sällan eller aldrig låter det gå ut över någon annan än mig själv, men det är onödigt att göra ens det.

Man ska vara snäll mot sig själv, göra det man mår bra av, eller åtminstone undvika det som får en att må sämre än absolut nödvändigt. Vissa saker i livet och vardagen kommer man ju inte ifrån. Som att betala räkningar, trängselskatt och skatt överhuvudtaget. Jag vet, vissa av skatterna gör att jag kan ta del av den relativa välfärden i vårt land, men när man ska betala skatt för varor och tjänster med redan beskattade medel, så blir det kaka på kaka.

Hur många vet om att lönen man får ut kostar arbetsgivaren det dubbla? Sedan mannen blev egen företagare har framför allt jag vaknat upp och insett hur dubbelt och flerdubbelt beskattade och grundlurade vi är. Mannen hade bättre koll på det tidigare än jag. För att han ska kunna ta ut lön till sig själv får företaget betala i princip samma summa i avgifter och skatter först.

Inte nog med det, sedan ska man handla mat som är momsbelagd, med redan skattade pengar. Avgifter för sophämtning och vatten är också skatter, fast vi redan har betalt kommunal skatt. Vi betalar saftiga räkningar för elen, som också är belagd med moms. Jag betalar trängselskatt trots att jag inte belastar innerstaden med mina avgaser och den går inte ens till en ringled, runt stan.

Nej den kommer att åtminstone delvis bekosta järnvägsspår till Haga på bekostnad av träd och annat. Jag vågar inte ens tänka på vilka rasrisker det innebär för staden Göteborg, som hastigt och mindre lustigt känns som en koloss på lerfötter i och med urschaktningar och andra "nödvändiga" åtgärder för att frakta människor i tåg till ställen som inte ens har så värst många arbetsplatser.

Inte fler än att det funkar med den kollektivtrafik som redan är befintlig, om jag har förstått det rätt. För det verkar inte aktuellt att göra plats för företag i det området. Det finns säkert de som anser att jag är bakåtsträvande och tjurskallig, men jag kan verkligen inte se nyttan i detta. Vad som borde ha gjorts för många år sedan är en ringled, så att den tunga trafiken inte går genom stan som den gör nu, med bilköer i rusningstid som resultat.

Då hade kollektivtrafiken kunnat bli mer effektiv, miljöpåverkan avsevärt mindre i innerstan och alla hade vunnit både tid, hälsa och pengar. Jag vet att det finns vänner och bekanta som inte håller med mig om detta, men jag vädrar bara min egen åsikt, vilket jag är i min fulla rätt att göra i min egen blogg. Politik är något av det värsta jag vet, det är mest snack och liten verkstad...

Ooops! Så får man väl inte heller tycka, med de rediga politiker vi röstat fram i demokratisk anda. Jag har då aldrig varit så besviken på mina medmänniskor som jag är nu. Ingen moral, ingen medmänsklighet, etiken är bortblåst, man behandlar inte varann med respekt, alla som är annorlunda är suspekta och misstänkliggörs utan minsta eftertanke.

Jag är nog lite allmänt trött och less på gnäll om det ena och det andra, och så förfaller jag till att göra detsamma. Det är illa. Inte riktigt likt mig. Jag är nog tröttare än jag vill tillstå. Men i morgon kommer jag få en vitaminkick, när vi träffar gamla kursgänget över en brunch i stan. Vi väntar nämligen bebis! Jo, jag känner mig lite skyldig till det, men det är en annan historia...

Ha en härlig lördag och god söndag! Var rädd om dig själv, men inte på bekostnad av andra!

PS. Det blev en bättre och riktig middag idag. Vaknade med ett enormt sug efter räkor och pasta, trots att jag inte var hungrig då, men visste att jag kommer att vara rejält utsvulten innan jag kommer hem. Och som sagt, det gäller att vara snäll mot sig själv! Här ser du resultatet:

Räkor och musslor i en vitvinssås med det som fanns hemma...

6 kommentarer:

 1. Hej vännen :-) Nu är jag hemma igen och var naturligtvis tvungen att kolla in vad du hittat på när jag vände ryggen till ;-) Jag märker att du är på hugget och det med all rätt!
  Önskar dig en fin kväll med en riktigt varm kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och välkommen hem till rätt sida igen! :)
   Hoppas ni haft en härlig helg! Kramar!

   Radera
 2. Jag funderade på det där med ingen med mänsklighet osv som du skriver om när jag vandrade i veckan. Jag kallar det för självcentrering, det är liksom ett bra samlingsnamn. Jag funderade över hur långt ut i ytterlighet det ska gå innan vi får innan det slår tillbaka. Hoppas det sker snart och att det inte slår över i den andra ytterligheten där alla ska vara lika och alla ska tycka om varandra och...ja, allt blir utslätat. Det är väl bara att hålla tummarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för mycket PK numera, men därmed inte sagt att man får häva ur sig vad som helst, hur som helst.

   Radera
  2. PK? Nu har jag nog fått för mycket frisk luft...förstår inte...

   Radera
  3. Politisk Korrekthet. Det går överstyr...
   Man måste få säga vad man tycker utan att folk ska känna sig kränkta, tro att man är rasist, eller sympatiserar med SD.
   Åsikter får man ha, men inte i detta landet numera, om man inte är politiskt korrekt, förstås... ;)

   Radera