fredag 8 april 2016

Ploppmätt.

Ibland infinner sig tillfällen när man (jag) nästan måste ta till religiösa yttryck för att beskriva situationen. "Herregud, vad skönt det är att vara ledig", skulle kunna vara passande. Ett annat är helt enkelt "Halleluja, ära vare Gud i höjden för helg". Eller kort och gott "Amen", och så var det slut på detta inlägg. Men icke, sa Nicke. Jag fortsätter lite till...

Mycket bra början på dagen, även om mannen kunde ha låtit mig sova en timme till, men man kan inte få allt. För övrigt var det nog bra att komma igång tidigt, för nu är tvätten klar. Nästan i alla fall. Sängkläderna får vänta tills i morgon, däremot är allt annat rent. Till och med jag och mannen är i skrivande stund i duschen, eller åtminstone på väg dit.

Jag har inte gjort så mycket nytta idag, vilket var planen. Bara tvättat, som sagt och skalat räkor och kokat fond till kvällens fiskgryta.


Mannen fixade lite godis innan maten, nämligen jalapenopoppers och de är så goda att mumsa på att man måste begränsa antalet för att inte bli proppmätt. Eller "ploppmätt", vilket min kusin A sa när hon var liten. Efter att ha blivit ploppmätt gick hon på toaletten och ploppade... Ja, du fattar logiken i uttrycket. Hrm, det där sista var faktiskt helt oavsiktligt, men icke desto mindre, ganska roligt.

Jag borde kanske hålla mig till ämnet, det vill säga maten. Som jag skrev här, råkade jag hitta havskatt till facila 149:-/kg. Har man endast en hundralapp kvar tills nästa löning, då tar man med den fisken hem. Punkt. Nu var det så lyckligt att jag räknat fel och hade lite mer än så kvar efter att räkningarna var ur världen, därför behövde jag inte ens diskutera saken med mig själv.

Tidigare i veckan hämtade jag frysta räkor som fick vara med, dels i fonden, skalmässigt. (Så kallad skalfond alltså, helt laglig och ofarlig. Skalbolag och brevlådor ska man däremot akta sig för). Dels i själva grytan, lagligt avklädda och provsmakade av katterna. De dög till en middag. Räkorna alltså.
Katterna blev mätta och slutade svansa runt benen på mig i alla fall. Nå, grytan då?Den blev såhär. Inte sådär, den blev riktigt god, som sig bör när man gör sig "omaket" att koka räkfond själv. Jag brukar fräsa lök (ibland vitlök, beroende på vilken fisk jag ska använda och om jag känner för det), morot, palsternacka, fänkål (i förekommande fall), selleri och räkskalen i rapsolja på medelhög värme i en kastrull. 1-2 dl vitt vin, 2-3 msk sherry tillsätts när det börjar dofta ordentligt.

Beroende på hur mycket sopp- sås- eller grytbas jag behöver tillsätter jag ½-2 liter kokande vatten och 1-2 fiskbuljongtärning(ar). 1 litet lagerblad, kanske lite paprika, definitivt tomatpuré  som gör gott för smaken. Ostronsås är mycket användbar om jag inte lyckas få den mustiga smaken, liksom fisksås. Räkorna, de nakna alltså, åker ner när grytan dras av värmen för att inte bli sega och tråkiga.

Nu är det hockey som gäller, sen blir det nog en film. Jag laddar därmed upp för bokföring i morgon. Inte ens matlagning kommer att hindra mig (suck), för det blir en slökokt gryta och den tar ju max ½ timme att förbereda. Massa kaffe och tålamod behövs, kanske även choklad. Det är inga problem, det finns gott om den varan, eftersom vi fått tacksamhetsbevis så det räcker till jul.

Om någon annan skulle känna sig tacksam av någon märklig anledning, så föredrar jag mörk choklad, rom, whisky, godis i största allmänhet och salt laktris i synnerhet, samt vin, utan inbördes ordning. "Just saying", som de säger på utrikiska...

Fick en inbjudan att hälsa på hos en kär släkting och hennes man idag. Vi måste involvera kattvakt i detta fallet, så jag ska höra med sonen om han kan tänka sig att bo här då. I annat fall kanske syster M kan tänka sig att se till våra fyrbenta om hon råkar vara ledig och friar i stan. Stockholm i maj vore ju en upplevelse för mig som bara promenerat runt lite där i december innan.

Jo, jag har varit i Hufvudstaden tidigare. På en chefskurs, då jag inte hann se annat än HK och Tågstationen, och den gången vi passerade sta'n på väg till ett midsommarfirande med många nära och kära. Kanske dags att se mer? Om lusten och orken infinner sig för oss allihop vill säga. Jag är riktigt sugen och hoppas det går att få ihop med ett besök, med eller utan stadsbesök.

För övrigt har det varit en tråkig match, vilken precis slutade med att fel lag vann. Men det kommer fler. Och fler...

Ha en god fredagskväll och lördag!


5 kommentarer:

 1. Du är rolig du och underhållande :-) Tack för de roliga stunder du bjuder mig på.
  Ha en fortsatt fin kväll och en fin lördag säger jag och bifogar en kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack min vän! Jag blir jätteglad över dina fina ord! Kram!

   Radera
 2. Å vad roligt att du är så obevandrad. Vi har en hel liten vandring/guidning fix och färdig om det intresserar. Komsi komsi 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Jag vill så väldigt gärna träffa dig och Björn, och huvudstaden borde jag lära mig mer om. Om inte Kristi flygare funkar, hur har ni det v 22?

  SvaraRadera