lördag 13 september 2014

Är jag uppfinnare nu? #bloggswe

Sådär, nu har vi allt hemma för att klara middagen idag och några dagar framåt. I regel undviker vi att handla på helgen, men jag glömde lime och så gick det visst åt mer grädde till såsen igår än vad jag hade räknat med. Men jädrar vad gott det blev! Jag köpte rödtunga, som sagt och sen letade jag roliga recept hela dagen. Inget var tillräckligt intressant eller spännande, så jag hittade på ett eget.

Det fanns kvar en halv rökt röding från Gränna i kylen. Den mosade jag ihop med en klutt cf och en matsked grädde, samt hackad purjo, några blad mangold och spenat, lite chili och svartpeppar. Detta la jag på filéerna (lätt saltade) och rullade ihop dem och la i en smord form med skivad fänkål i. Hällde på en skvätt vitt vin, täckte med folie och lät dem gå i 185 grader i ugnen ca tio min.

Såsen gjordes med schalottenlök som fick fräsa i smör, pudrades med mjöl och sen späddes med vin, ½ buljongtärning, 3 dl grädde och lite sherry. Detta fick puttra en stund och smakades av med Ostronsås, tills jag var nöjd och hällde sedan såsen över hela härligheten i ugnen och lät alltihop gå i ytterligare tio minuter. Pressad potatis till och oj, så mätta vi blev!

Fylld rödtunga à la Ann

Idag blir det andra bullar! Eller inte bullar, men 3-rätters middag och härligt sällskap av S, som var med på kalaset/bröllopet. En av mannens musikervänner från ett tidigare liv, eller hur man ska beskriva honom och som förgyllde vår dag med musik och värme. En av de tre personer som ingick i hemlighetsmakeriet, alltså.

Vi ska bjuda på en sorts räkcocktail till förrätt. Varmrätten blir grillad karré med rösti och svampstuvning, samt bakade rödbetor. Efterrätt gjordes igår kväll redan, för att inte stå vid spisen hela dagen idag, nämligen kryddiga nektariner som ska serveras med mascarpone. Hoppas det kommer att smaka honom!

I morgon ska vi rösta såklart och sedan åka till Grimeton med vår vän Kluran, som vi kan kalla henne. Det är en specialvisning om hur radiostationen användes under andra världskriget och det lät som en intressant tillfälle för en utflykt. Vi kommer med största sannolikhet vara där den 24 oktober också, då de startar upp hela maskineriet och sänder meddelande ut i världen.

Nu är det dags att sätta fart med att förbereda maten och ta en dusch innan gästen kommer!

Ha en riktigt fin dag och glöm för allt i världen inte att rösta! Vi vill ju inte att något parti ska kunna tillgodoräkna sig någons icke-röst i onödan, eller hur?

2 kommentarer:

  1. Oh, vad det låter gott och mumsigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ia! Det är värt att göra flera gånger! :)

      Radera