lördag 16 maj 2015

Herbivor? #blogg100 #bloggswe

077.
Vaknade till lite grann när mannen kom hem inatt, men somnade snabbt om. När klockan var halv åtta var det dock omöjligt. Hämtade kaffe och tidning, satte mig bekvämt tillrätta i sängen och njöt. Mayzan kom tillbaka till sängen och la sig tätt intill. Mannen sov djupt och det unnade jag honom, så gardinerna fick hänga kvar och min sänglampa riktade jag så den inte skulle störa så mycket.

Visst kunde jag ha satt mig i soffan nere för att inte störa alls, men jag är ju så förtjust i min morgonrutin. Med gardinerna fördragna slapp jag dessutom se de gråa skyarna utanför. Så typiskt att det blir tråkväder när vi är lediga och vill vara ute. Möblerna ska avtäckas, altanen skuras, paviljongen monteras och så ska det väl rensas i nån rabatt också. Mindre kul syssla, men...

Istället ska jag roa mig med att laga mat. Det blir snabbgravad lax enligt ett av recepten i Buffé nr 3. Fyra timmar ska det ta och resultatet lär vara makalöst bra. Självklart är denna metod bara för det som ska ätas samma dag eller möjligen dagen efter, för den konserverande effekten uteblir förstås när tiden är så kort. Återkommer med smakrapport i ämnet.

Gårdagens kvällsmat såg ut såhär:

Svampinjoner, sparris, selleri, chili, grädde, vitt vin och sherry. Garnityret är givetvis ramslök. 
Smakade väldigt gott och såhär såg katten ut, när han inte boxade mig med tassen för att få en smakbit:

Vegetarian?
Jag som trodde att katter är mer karnivorer än herbivorer. Han åt upp en bit sparris, en bit svamp och en makaron. Skålen slickade han helt ren, så det var väl såsen han ville åt egentligen, vilket tyder på god smak och en viss likhet med sin husslav. Mannen är också mycket förtjust i sås och det är ju tacksamt att göra sig lite extra "besvär" då. Mitt enklaste trick är sherry, som funkar till allt.

Ostronsås är väldigt bra att ha till hands i kylen, liksom fisksås. Sardeller kan förgylla mycket och inte ens den mest fiskhatande personen kan avslöja den ingrediensen. Alltid riktig grädde och cf. Aldrig i köttfärssåsen dock, där ska det bara vara tomater och vin, sherry och/eller portvin, samt en nypa socker. Eller en klick ketchup, om vi har det hemma.

Ojoj, jag börjar bli lite sugen, trots två kokta ägg och en skinkmacka till frukost, för inte så länge sen, om jag ska vara uppriktig. Du vet väl hur jag är vid detta laget och jobbar jag inte så är helgen vikt för att ha det lugnt och stilla. Det tycker jag att jag behöver för att fungera bäst. Därmed inte sagt att jag måste sitta och uggla hela tiden under korkeken.

Undrar vad jag ska laga till middag i morgon, förresten?

Ha en härlig lördag och var rädd om dig!

4 kommentarer:

 1. Ser att du har ramslök som topping. Mums!
  Hoppas maten smakade, såg läckert ut.
  Ha det gott idag, söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt gott med ramslök! Alltihop smakade :)
   Ha det fint själv, Gerd!

   Radera
 2. Sås är livet!!! Mosa potatis i en riktigt smarrig sås - mmmm! Min mor brukade säga att jag skulle äta ordentligt, inte göra "grisamad". Har inget emot att vara sås gris då och då... Jag har m a o flyttat till fel land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lamm är också gott! :)
   Men det är väldans gott med gris!

   Radera