lördag 13 december 2014

Födelsedagskalasbarn! #blogg24 #bloggswe

Idag är det Lucia, men det är inte viktigast för mig. Det är nämligen mitt mellanbarns födelsedag och det är så roligt att han valde att komma hit till oss för att fira den. Visserligen lockade jag med en 3-rätters middag, men jag väljer att tro att han tycker om att umgås med sin mor och mannen ändå. Det blev lite tokigt igår när han skulle bedöma tiden, så det var kvällen när han äntligen kom.

Jag hämtade som vanligt på Nisse-terminalen och susade snabbt hem till maten som stod på bordet. P klämde i sig fyra kyckling-tacos på samma tid som mannen och jag åt två var. Plus lite nachos med guacamole och tacosås. Sen kraschade vi allihop i soffan och lyssnade på Dorsins "annorlunda" julsånger, tills vi gäspade käkarna ur led och gick upp och la oss.

För 28 år sedan föddes alltså mitt andra barn, klockan 04.50 efter den långsammaste färden någonsin, från Bovallstrand till BB i Uddevalla. Det blev taxi denna gång för vädret var uselt, i det närmaste snöstorm och jag kände att det var bråttom. Tänkte det var bra om barnets far kunde assistera om vi inte hann fram och låta någon annan köra.

Taxichauffören var en gammal bekant och herregud, vad de pladdrade! Jag knep ihop, både uppe och nere, om man säger så och var livrädd för att vattnet skulle gå där i baksätet. Nåväl, han fick skylla sig själv, den gode Mats, om han inte ville köra snabbare. Vid den tiden på dygnet är man ju relativt ensam på vägen och motorvägen var inte så illa som småvägarna fram till den.

Jag talade om för mottagande barnmorska att det inte var tal om vare sig dusch eller gängse lavemang, utan ge mig bara ett rum så är vi snart klara här. Hon klappade mig på huvudet och sa att "nu tar vi det lilla lugna", samt skickade ut pappan i väntrummet i förhoppning om att han kunde laga tv:n så de kunde se på "Lucia-rock". Behöver väl inte påpeka att jag inte gillade henne?

Det tog inte särskilt lång stund innan hon fick ge sig på båda punkterna, eftersom jag var "helt öppen", hade krystvärkar och tyckte det var dags att hämta barnafadern, så han inte missade födseln.
Sen slapp jag ha mer med henne att göra, för efter ett taffligt handarbete var hennes pass slut. Det är väl tur att jag är en rätt fridsam människa, för hon var inte professionell eller trevlig nånstans.

Dagen till ära har jag skapat en efterrätt. Att säga att jag bakat är att ta i, men det blev en himla massa skålar, vispar och annan disk att ta hand om efteråt. Resultatet blev en pepparkakscheesecake som står i frysen nu. Förrätten blir en enkel, fast gudomligt god grön ärtsoppa med champagne i och till.
Varmrätten består av panerad fisk efter sonens önskemål och till den ska vi ha en saffransdoftande risotto. Lite räkor och ärtor i den sätter pricken över i, tänker jag...

Kanske vi dricker lite glögg och äter pepparkakor under dagen, efter att vi varit ute och visat upp vår stad för P. Vi bor ju faktiskt i Mölndal, det är inte samma sak som Göteborg!
För övrigt ska jag lägga in sillen och löken, äntligen!

Ha en lugn och fridfull Lucia och ta hand om dig och dina kära!

2 kommentarer: